1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

"Oerhört viktigt att hela Hockeysverige lever"

Ett lag går upp, ett lag åker ur.
Nu införs direktkvalificering och degradering i Sveriges tre högsta hockeyligor.
Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Svensk ishockeys tre högsta serier står inför en stor förändring. Från och med säsongen 2020/21 införs garanterad upp- och nedflyttning mellan SHL och hockeyallsvenskan, samt mellan hockeyallsvenskan och hockeyettan.

Det innebär att ett lag avancerar till SHL och hockeyallsvenskan varje år, och som en följd åker ett lag direkt ur från samma serier.

"Viktigt för oss"

– Det här har varit viktigt för oss som förbund. Det är oerhört viktigt att hela Hockeysverige lever. Att möjligheten och risken finns, att man känner att man kan gå upp och åka ur. Det syresätter hela seriesystemet, och det är det som är den svenska modellen, säger Larsson och fortsätter:

– Det har funnits en oro i hockeyallsvenskan, eftersom de ekonomiska skillnaderna mellan serierna ökat. Men med det här systemet kommer alltid ett lag gå upp, och ett lag gå ner, oavsett de ekonomiska skillnaderna.

Det omdiskuterade förslaget röstades igenom med en stor majoritet på Svenska ishockeyförbundets förbundsmöte under lördagen. Tidigare har röster höjts från både hockeyallsvenskan och hockeyettan för att rösta ned förslaget, samtidigt har SHL tillsammans med de 22 distrikten hela tiden backat förslaget. Motståndet har framför allt gällt att bara ett lag byter plats i seriesystemen.

En kompromiss

– Man får betrakta lösningen som en kompromiss, som en bred majoritet kan ställa sig bakom. Det är ingen hemlighet att det kommit in en del åsikter från de underliggande föreningarna om två lag, särskilt nu på slutet har det blivit en del debatt. Men den sammanlagda bedömningen är att det fanns ett stort stöd för ett lag, säger Larsson.

Hur slutspel och kval kommer att se ut för vilket lag som kommer att gå upp eller åka ur respektive serie fastställs senare.

Läs mer

Östra Göinge

Utryckning: Kraftig brand bröt ut – ”Stor spridningsrisk”

”Lågorna var åtta-tio meter höga.”

Kristianstad

Yngsjö: Heliumballong orsakade räddningspådrag

Sjöräddningen larmades om misstänkt drunkning.

Debatt

Läsartext: Inte lätt att hitta parkering

Fick p-böter på 600 kronor

Kristianstad

Parkeringskaos i Åhus: ”Fråga om liv och död”

Felparkeringar, trängsel och kaos. Larmen från Åhus duggar tätt i högsommarvärmen.

Kristianstad

Trafikolycka väg 118 – flera fordon inblandade

Olyckan har inträffat mellan Torsebro och Kristianstad.

Trafikkaoset

Djurtransport fast i värmen – släpptes inte fram: ”Folk är inte kloka”

Lantbrukaren vid Knäbäck vill se hårdare tag.