Annons
Nyheter

Uppdaterade vaccin kan få vänta till hösten

Coronaviruset • Publicerad 7 januari 2022
En eventuell fjärde dos vaccin kan få vänta till hösten. Arkivbild
En eventuell fjärde dos vaccin kan få vänta till hösten. ArkivbildFoto: Jessica Gow/TT

Nya, uppdaterade vaccin mot omikronvarianten av coronaviruset kan komma tidigast i april, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till Sveriges Radios Vetenskapsradion.

Men det är inte säkert att vaccinen i så fall kommer att börja användas i Sverige redan då – det kan istället vara bättre att avvakta med ännu en dos.

Annons

– Om vi vill optimera skyddet kanske vi ska ha lite längre avstånd mellan dos tre och det som då blir dos fyra med ett uppdaterat vaccin. Och det kanske är bättre att spara det och ta det framåt höstkanten, inför den säsongen, säger Bergström till radion.

Enligt Bergström kan det också vara klokt att prioritera länder på södra halvklotet, där vintersäsongen börjar i juni, liksom länder med låg vaccinationstäckning.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons