Annons

Ukraina kan tvingas retirera från nyckelstad

Ukraina kontrollerar bara utkanterna av nyckelstaden Sievjerodonetsk, enligt Luhanskguvernören Serhij Hajdaj. Han har tidigare sagt att de ukrainska styrkorna kan behöva retirera till bättre befästa försvarsställningar.
Ukraina • Publicerad 8 juni 2022
Satellitbild från Maxar visar skadade byggnader omkring ett sjukhus i Sievjerodonetsk. Bild tagen 6 juni.Foto: Maxar via AP/TT
Norsk M109 artillerisystem i bild från en övning Finnmark i Norge 2015.Foto: Ole-Sverre Haugli/Hæren/Forsvarets mediesenter via NTB/TT

Ukrainska styrkor har tryckts tillbaka och kontrollerar nu bara utkanterna av Sievjerodonetsk i östra Ukraina, rapporterar bland andra BBC med hänvisning till ett uttalande från Serhij Hajdaj till nyhetsbyrån RBC-Ukraine.

– Våra (styrkor) kontrollerar nu återigen bara utkanten av staden. Men striderna pågår fortfarande, våra (styrkor) försvarar Sievjerodonetsk, det är omöjligt att säga att ryssarna helt kontrollerar staden, säger Hajdaj.

Annons

Han har tidigare i en ukrainsk tv-intervju påpekat att en eventuell reträtt inte ska som en kapitulation.

– Ingen kommer lämna över Sievjerodonetsk, även om våra styrkor måste dra sig tillbaka för att förbättra befästa försvarsställningar, säger han enligt AFP.

Ryssland försöker angripa nyckelstaden från tre håll, enligt underrättelser från det brittiska försvarsdepartementet. Enligt Hajdaj beskjuts den "24 timmar om dygnet", rapporterar AFP.

– Ryssarna skjuter på allt, de förstör alla hus i Sievjerodonetsk med stridsvagnar, artilleri, säger Hajdaj.

Liknande utmaningar

Ryssland har tidigare hävdat att det kontrollerar i stort sett hela stadens bostadsområden, medan Ukraina behållit industriområdena och stadens utkanter.

– Våra styrkor slåss för varje centimeter av staden, sade guvernör Hajdaj tidigare på onsdagen.

Sievjerodonetsk utgör det sista större hindret i Rysslands strävan att kontrollera hela Luhanskregionen.

Grannstaden Lysytjansk, på andra sidan floden Donets, är dock fortfarande under ukrainsk kontroll, men också den under kraftig beskjutning, enligt Hajdaj, som också anklagar Ryssland för att medvetet rikta sina attacker mot sjukhus och center för humanitärt bistånd i staden.

Rapport: Ryskt övertag i öst

De hårda striderna vid fronten i östra Ukraina uppges ha en tärande effekt på den ukrainska stridsmoralen och antalet deserteringar ökar vecka för vecka, visar en ny underrättelserapport som The Independent tagit del av.

Enligt rapporten försvåras läget av att Ryssland har ett kraftigt övertag när det kommer till mängden vapen och ammunition. Rysslands artilleri når också tolv gånger längre än det ukrainska.

Annons

"Det är uppenbart att ett konventionellt krig inte kan vinnas om din sida har flera gånger färre vapen, om dina vapen har en kortare räckvidd och om du har avsevärt mycket mindre ammunition än fienden", står det i rapporten.

Motattacker i Cherson

Medan Ryssland fokuserar på offensiven i centrala Donbassområdet har ukrainska styrkor varit framgångsrika i motattacker i den södra Chersonregionen, enligt brittiska försvarsdepartementet.

Fronten mot ockuperade områden sträcker sig över 50 mil.

"Både Ryssland och Ukraina möts av liknande utmaningar i att upprätthålla en försvarslinje och samtidigt frigöra tillräckliga stridande enheter för offensiva operationer", skriver Storbritanniens försvarsdepartement på Twitter.

Från staden Mykolajiv i södra Ukraina, väster om Cherson, kommer positiva nyheter från borgmästaren Oleksandr Sjenkevytj, som på Telegram skriver att staden fått dricksvatten levererat av Internationella Röda Korset, rapporterar The Guardian.

Norska vapen

Ukraina har också fått 22 artillerisystem av typen M109 från Norge.

"Ukraina har bett om den här typen av vapenstöd. Utvecklingen i kriget visar att det är nödvändigt att även skicka tyngre vapen", skriver Norges försvarsminister Björn Arild Gram i ett pressmeddelande enligt NTB.

Enligt samma pressmeddelande ska ukrainska styrkor redan tränats upp i Tyskland på att använda systemen, som är bandhaubitsar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons