Annons
Nyheter

Manshaus video från moskéattacken visades upp

Den terroranklagade norrmannen Philip Manshaus sjöng i bilen när han körde mot moskén al-Noor Islamic Centre för att "döda så många som möjligt". Det framgår av den video han själv lät göra under dådet. Nu har rättegången inletts mot 22-åringen.
Norge • Publicerad 7 maj 2020
Philip Manshaus i Asker og Bærum tingrett på torsdagen.
Philip Manshaus i Asker og Bærum tingrett på torsdagen.Foto: Lise Åserud/NTB scanpix/TT

Rättegången omfattar mord och terrorbrott, efter att Manshaus den 10 augusti i fjol dödade sin 17-åriga styvsyster i deras gemensamma hem och därefter gick till attack mot al-Noor Islamic Centre i Bærum utanför den norska huvudstaden.

Manshaus har erkänt våldshandlingarna, men förnekar ändå brott, upprepade han när rättegången inleddes i Asker og Bærum tingrett.

Annons

Han har beskrivit det som att han agerade i nödvärn, "ett led i en motståndskamp". Rådiga moskébesökare övermannade Manshaus innan någon hann skadas i al-Noor, men i förhör har han sagt att han hade tänkt "döda så många som möjligt".

Dramatiska bilder

I den video som visades upp för rätten syns Philip Manshaus sjunga medan han kör sin bil mot moskén. Väl framme ser han att parkeringsplatsen är tom, och utbrister: "Fan, det är ju ingen här!"

Sedan följer dramatiska scener när 22-åringen avlossar flera skott och det hörs skrik. Därpå tumult och man ser hur Manshaus blir övermannad.

Det sista som hörs i videon sedan polisen anlänt och gripit angriparen, är när en av dem som befann sig inne i moskén tackar polisen:

– Thank you very much, thank you very much.

För och emot

Inför rättegångsstarten har i veckan framkommit att 22-åringen hade fler blodiga planer. I papper som hittades på hans säng resoneras det kring en bilburen attack mot fotgängare i Oslostadsdelen Grønland, skriver Nettavisen, som har fått tillgång till över 100 sidor anteckningar.

I pappren framförs argument både för och emot. Det är en stadsdel med många yngre, vilket Manshaus tycker är en fördel. Men det beskrivs som en nackdel att Grønland ligger så centralt – det gör tidsaspekten mer kritisk vid en attack, eftersom stora polisstyrkor kan strömma till snabbt.

Skulle bli medlem

Rättegången kommer att pågå i tre veckor. Bland det 30-tal vittnen som ska höras finns en tidigare medlem i Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM), den nynazistiska gruppering som i Sverige kallas Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Manshaus hade såvitt känt inga medbrottslingar, men före dåden var han i kontakt med DNM.

– Allt tyder på att de hade gått i god för Manshaus och att han skulle bli medlem, säger Harald Klungtveit vid Filter Nyheter – som har kartlagt kontakterna med DNM – till Dagbladet.

– Men så blev Manshaus otålig när korrespondensen stannade upp, uppenbarligen på grund av splittringar inom DNM.

Annons

– Men organisationen hade kunnat bli en större del av terrormålet.

Fakta: Manshaus kan dömas till förvaring

Rättegången mot Philip Manshaus hålls i Asker og Bærum tingrett i Sandvika, väster om centrala Oslo, den 7–26 maj.

På grund av coronaviruset hålls den delvis via videosändning – de flesta av huvudaktörerna kommer att vara på plats, men medier och åskådare får följa överläggningarna på distans.

Manshaus har sinnesundersökts och då klassats som tillräknelig, vilket innebär att han kan dömas till fängelse och förvaring.

Det sistnämnda är en speciell påföljd i Norge, som innebär att straffet kan förlängas med fem år i taget om den dömde fortfarande anses farlig för samhället. Exempelvis Anders Behring Breivik, som begick terrordåden i Oslo och på Utøya 2011, är dömd till förvaring.

Källa: NTB

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons