Annons
Nyheter

USA godkänner Pfizers vaccin

USA:s läkemedelsmyndighet FDA har godkänt Pfizer-Biontech-vaccinet mot coronaviruset.
Det handlar om ett så kallat nödgodkännande, men vaccinet kan nu användas för akuta fall i landet.
USA • Publicerad 12 december 2020
En behållare med läkemedelsbolaget Pfizers vaccin.
En behållare med läkemedelsbolaget Pfizers vaccin.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

– Vi har redan börjat skicka ut vaccinet till alla delstater och varje postnummerområde i landet och de första doserna kommer att kunna ges inom 24 timmar, säger president Donald Trump i ett videoklipp på Twitter.

Regeringens mål har varit att börja vaccinera nästa vecka, vilket ser ut att kunna bli verklighet. 2,9 miljoner doser är enligt The New York Times redo och Pfizer uppger att 25 miljoner doser kan tas fram före årsskiftet.

Annons

USA har köpt 100 miljoner doser av vaccinet och Trump uppger att landet kan köpa in ytterligare 500 miljoner doser. USA har även kommit överens med det amerikanska läkemedelsföretaget Moderna om 200 miljoner doser av det företagets vaccin. Det väntas få ett godkännande senare i december.

USA är inte först med att godkänna och distribuera Pfizers vaccin. Redan i tisdags började Storbritannien att ge medborgare vaccinet, efter att rekordsnabbt ha godkänt det veckan dessförinnan. Det handlar även i det fallet om ett nödgodkännande.

Även Kanada, Mexiko och Bahrain har gett klartecken till att vaccinet ska kunna användas.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons