Annons
Nyheter

USA lovar miljardstöd till insats i Haiti

USA lovar 100 miljoner dollar, drygt 1,1 miljarder kronor, till den föreslagna Kenyaledda multinationella styrkan till det vålds- och krisdrabbade Haiti.
– Människorna i Haiti kan inte vänta så mycket längre, sade USA:s utrikesminister Antony Blinken.
Haiti • Publicerad 23 september 2023
Kriminella gäng kontrollerar stora delar av Haitis huvudstad Port-au-Prince och våldsbrott är vardagsmat i den laglösa staden. Arkivbild.
Kriminella gäng kontrollerar stora delar av Haitis huvudstad Port-au-Prince och våldsbrott är vardagsmat i den laglösa staden. Arkivbild.Foto: Odelyn Joseph/AP/TT

Utrikesminister Antony Blinken sade på fredagen att USA ska bidra med logistik-, kommunikations- och medicinskt stöd till dem multinationella insatsen i Haiti, som fortfarande inväntar godkännande av FN:s säkerhetsråd.

Kenya har tidigare erbjudit sig att leda insatsen medan Jamaica, Bahamas, Antigua och Barbuda har utlovat att de ska bidra med personal till styrkan.

Annons

Antony Blinken uppmanade det internationella samfundet att bidra med personal och utrustning till insatsen för att den ska kunna bli framgångsrik.

– Människorna i Haiti kan inte vänta så mycket längre, sade han till utrikesministerkollegor från de mer än 20 länder som uttryckt stöd för insatsen.

Godkänna insatsen

USA:s utrikesminister sade också att det är av yttersta vikt att FN:s säkerhetsråd så snart som möjligt ger sitt godkännande till insatsen i Haiti så att den kan börja sitt arbete de närmaste månaderna.

Haitis premiärminister Ariel Henry upprepade Blinkens maning till snabbt agerande under ett tal inför FN:s generalförsamling på fredagen.

Henry sade att det behövs militär och polispersonal till hans våldsdrabbade land och att det krävs kraftfulla insatser för att "skapa en miljö där staten åter kan fungera".

– Demokratin är i fara. Vårt land måste få återgå till normalitet, sade Ariel Henry.

Övermäktig uppgift

Sedan flera månader kontrollerar kriminella gäng Haitis huvudstad Port-au-Prince och omkringliggande områden. Mellan april och juni har 1 860 personer rapporterats dödade, skadade eller kidnappade. Det är en ökning med 14 procent jämfört med under årets tre första månader, enligt den senaste statistiken från FN.

– De kriminella känner att de har makten och det är oacceptabelt, säger premiärminister Ariel Henry.

Att kontrollera gängen är en övermäktig uppgift för den underfinansierade och underbemannade Haitipolisen som består av omkring 10 000 poliser.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons