USA-politiker: Ingen befolkning utan våldtäkt

Den amerikanska kongressledamoten Steve King har hamnat i blåsväder. Kontroversen handlar om ett uttalande om huruvida mänskligheten skulle existera om det inte begåtts våldtäkter och incest genom historien.
USA • Publicerad 14 augusti 2019
Kongressledamoten Steve King. Arkivbild.
Kongressledamoten Steve King. Arkivbild.Foto: Charlie Neibergall/AP/TT

– Vad skulle hända om vi gick igenom alla släktträd och plockade bort alla som inte kom till genom våldtäkt eller incest? Skulle det finnas någon befolkning kvar i världen om vi gjorde det?

Den republikanske politikern som företräder delstaten Iowa i representanthuset fällde uttalandet under med ett möte med konservativa politiker, där han förklarade varför han var emot ett undantag för våldtäkt och incest i den anti-abortlagstiftning som han försökt driva igenom i kongressen, skriver tidningen Des Moines Register.

– Det är inte barnets fel att pappan eller mamman har syndat, fortsatte King.

Uttalandet kritiseras av både republikaner och demokrater.

"Jag står 100 procent för ja till liv, men kongressledamot Kings bisarra uttalanden och beteende förminskar vårt budskap och skadar vår sak", säger den republikanske senatorn Randy Feenstra, som representerar Iowa, i ett uttalande, rapporterar CNN.

Demokraten och New York-senatorn Kirsten Gillibrand, som ställer upp i presidentvalet, uppmanar King att lämna sin post: "Du är en skam. Avgå", skriver hon i en .

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.