Annons
Nyheter

USA:s Kubaambassad utfärdar åter visum

USA/Kuba • Publicerad 4 maj 2022
USA:s ambassad i Havanna. Arkivbild.
USA:s ambassad i Havanna. Arkivbild.Foto: Ramon Espinosa/AP/TT

Efter nära fem års uppehåll har USA åter börjat utfärda visum på sin ambassad i Kuba.

Washington stängde ner sin konsulära verksamhet i Havanna 2017 efter att personal och deras familjer drabbats av mystiska ljudskador som senare började kallas "Havanna-syndromet".

Annons

Stängningen var ett hårt slag mot många kubaner som hoppades kunna emigrera till USA. Men på tisdagen öppnade alltså ambassaden åter sina portar för de som vill ansöka om visum.

Personalen och deras familjer drabbades av bland annat öronsmärta, huvudvärk och yrsel. För många har problemen blivit bestående. De första fallen dök upp i Havanna 2016. Sedan har liknande fall rapporterats i bland annat Australien, Kina, Ryssland, Taiwan, Tyskland och även i Washington.

En utredning som blev klar 2020 kom fram till att skadorna troligen kom från någon form av "riktade, pulserande radiofrekvensenergier".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons