Annons
Nyheter

USA:s regering överklagar dom om abortpiller

USA:s regering överklagar ett beslut av en federal domare i delstaten Texas att förbjuda ett abortpiller.
USA • Publicerad 10 april 2023
USA:s justitieminister Merrick Garland. Arkivbild.
USA:s justitieminister Merrick Garland. Arkivbild.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

"Distriktsdomstolens extraordinära beslut, det första i sitt slag, bör stoppas i väntan på att överklagan behandlas", skriver justitiedepartementet i en överklagan till en appellationsdomstol.

Den konservative federale Texasdomaren Matthew Kacsmaryk beslutade i fredags förbjuda abortläkemedlet mifepriston. Kacsmaryks beslut kom sedan ett antal anti-abortgrupper lämnat in en stämning för att få det nationella godkännandet av läkemedlet omkullkastat.

Annons

"Om beslutet träder i kraft så kommer det att omintetgöra läkemedelsmyndigheten FDA:s vetenskapliga bedömning och allvarligt drabba kvinnor" skriver justitiedepartementet i sin överklagan.

Den juridiska kampen om läkemedlet pågår på flera fronter. Bara en timme efter beskedet i Texas i fredags utfärdade en federal domare Washington ett motsatt domslut, där fortsatt tillgång till läkemedlet i 17 amerikanska delstater beordrades. Justitiedepartementet vände sig även till den federale domaren i Washington för att få domen förtydligad.

Mifepriston har varit godkänt i USA i mer än 20 år och används vid en majoritet av aborterna i landet. Även det amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA ifrågasätter Kacsmaryks dom.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons