Annons

USA och Tyskland ger Ukraina fler vapen

USA skickar ett litet antal högteknologiska raketsystem till Ukraina, som länge har efterfrågat den typen av vapen i kriget mot Ryssland.
Även Tyskland lovar vapen till Ukraina. Danmarks planer på att skicka pansarfordon stoppas däremot av Schweiz.
Ukraina/USA • Publicerad 1 juni 2022
USA:s president Joe Biden. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden. Arkivbild.Foto: Evan Vucci/AP/TT
Vid en dansk-amerikansk militärövning, genomfördes den 24 maj en simulerad avfyrning med det amerikanska raketartillerisystemet Himars på flygplatsen i Rönne på den danska ön Bornholm.
Vid en dansk-amerikansk militärövning, genomfördes den 24 maj en simulerad avfyrning med det amerikanska raketartillerisystemet Himars på flygplatsen i Rönne på den danska ön Bornholm.Foto: Johan Nilsson/TT

USA går balansgång mellan att hjälpa Ukraina militärt och samtidigt undvika en eskalering av kriget.

Efter spekulationer bekräftar president Joe Biden i en gästkolumn i The New York Times att landet kommer att skicka avancerade raketsystem till Ukraina för att möta styrkornas behov. Vapnens räckvidd kommer dock att begränsas för att de inte ska kunna användas i anfallssyfte mot Ryssland, enligt en amerikansk regeringskälla.

Annons

"Vi kommer att förse ukrainarna med mer avancerade raketsystem och ammunition som gör det möjligt för dem att mer exakt träffa nyckelmål på slagfältet", skriver president Joe Biden.

Räckvidd på 80 kilometer

Det handlar om raketartellerisystemet Himars, uppger den anonyma regeringskällan för bland andra AFP. Systemet har en maximal räckvidd på omkring 500 kilometer, men Vita huset väljer att skicka ammunition som endast når 80 kilometer.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att vapenleveranserna ökar risken för konflikt mellan Ryssland och USA. Enligt Lavrovs synsätt är Ukrainas vädjan om mer vapen ett sätt att få med väst i kriget.

– Det är en direkt provokation med syfte att dra in väst i stridigheterna, säger han på en pressträff under ett besök i Riyadh i Saudiarabien, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Enligt Lavrov har vissa "vettiga västerländska politiker" förstått denna risk. Men inte alla.

– För att tala klarspråk, inte alla i Europeiska unionen, inte minst i de nordliga delarna, förstår detta, säger han och fortsätter:

– Men seriösa länder i EU förstår hur oacceptabel den här utvecklingen är.

Amerikanska källor understryker att vapnen inte kommer att kunna användas mot mål i Ryssland. Joe Biden har också betonat att USA inte vill förse Ukraina med vapensystem som kan användas mot ryskt territorium.

USA:s utrikesminister Antony Blinken uppger att Ukraina också försäkrat att de nya vapnen inte kommer att användas för att slå mot rysk mark.

Tyskland skickar radar

Från Tyskland, där förbundskansler Olaf Scholz har fått kritik för att inte göra tillräckligt för att hjälpa Ukraina, kommer ett löfte om leveranser av luftvärnsrobotar och radarsystem.

Annons

– Regeringen har beslutat att vi ska skicka Iris-T-systemet – det modernaste system som Tyskland har i nuläget, säger Scholz i parlamentet på onsdagen.

Tanken är att systemet ska göra det möjligt för Ukraina att "skydda en hel större stad från ryska luftanfall".

Tyskland ska även leverera ett radarsystem som ska kunna lokalisera fiendens artilleri, meddelar förbundskanslern.

Det tyska parlamentet har röstat med stor majoritet för att skicka vapen, efter att inledningsvis ha begränsat det militära stödet till lättare defensiva vapen.

Avslag för Danmark

Schweiz sätter stopp för danska planer på att skicka ett 20-tal schweiztillverkade pansarfordon av typen Piranha III till Ukraina, rapporterar tv-stationen SRF.

De danska myndigheterna har enligt stationen bett om tillstånd och fått avslag. Danmark åtog sig vid köpet av fordonen att endast skicka utrustningen vidare med tillstånd från Schweiz. Det danska försvarsdepartementet har inte kommenterat uppgifterna med hänvisning till sekretess, rapporterar danska DR.

Schweiz har tidigare lagt in sitt veto mot både tyska och polska planer att skicka schweiztillverkad materiel till Ukraina.

Ukraina har återkommande vädjat om tyngre artilleri.

– Allihop på alla nivåer måste lobba för att vi får tillgång till moderna tunga vapen och modernt artilleri. Alla sådana system som verkligen kan påskynda Ukrainas seger, sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sitt kvällstal i tisdags.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons