Annons
Nyheter

USA-sanktioner mot Nynas hävda

Ekonomi • Publicerad 13 maj 2020
Oljehamnen i Nynäshamn, där Nynas har sitt säte. Arkivbild
Oljehamnen i Nynäshamn, där Nynas har sitt säte. ArkivbildFoto: Fredrik Sandberg/TT

Myndigheter i USA har efter förändringar i ägarstrukturen i oljebolaget Nynas hävt de sanktioner som införts mot bolaget, enligt ett pressmeddelande.

"Då Nynas nu är befriat från sanktioner är finansiering tillgänglig för att säkerställa nödvändiga inköp av råolja framöver", skriver bolaget.

Annons

Det som öppnat upp för hävda sanktioner är att venezuelanska PDVSA minskat sin ägarandel i Nynas till 15 procent.

"De 35 procent som avyttras av PDVSA kontrolleras nu av en oberoende svensk stiftelse utan inflytande av PDVSA, grundad med syfte att möjliggöra en minskning av PDVSA: s ägarintresse", skriver Nynas i pressmeddelandet, som skickades ut i tisdags eftermiddag.

Nynas befinner sig sedan i december i så kallad rekonstruktion.

"Vårt fokus är nu att framgångsrikt avsluta den pågående rekonstruktionsprocessen och genom att Nynas nu är fritt från sanktioner kommer bolaget att kunna återgå till normala handelsförhållanden och säkra långsiktig finansiering", skriver Nynas vd Bo Askvik i pressmeddelandet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons