Annons
Nyheter

USA skickar flotta till Barents hav

USA • Publicerad 5 maj 2020
USA har skickat krigsfartyg till Barents hav. Arkivbilden visar det amerikanska krigsfartyget USS Kidd. Arkivbild.
USA har skickat krigsfartyg till Barents hav. Arkivbilden visar det amerikanska krigsfartyget USS Kidd. Arkivbild.Foto: Gregory Bull/AP/TT

USA har skickat fyra fartyg till Barents hav norr om Ryssland för en militär övningsinsats. Det är första gången på tre årtionden som försvarshögkvarteret Pentagon skickar krigsfartyg till det strategiskt viktiga havet.

Insatserna genomfördes tillsammans med den brittiska flottan och målet var "att försäkra friheten att navigera och (samtidigt) visa det sömlösa samarbetet mellan allierade", enligt amerikanska flottan.

Annons

Ytterligare en anledning, enligt amerikanska källor, är att kinesisk och rysk militär i allt högre utsträckning granskar den amerikanska militärens förmåga till havs och i luften under coronapandemin.

I den amerikanska insatsen ingick tre krigsfartyg och ett stödfartyg. Ryssland har informerats om insatsen, enligt Pentagon.

Övningen följer på en amerikansk övningsinsats i förra veckan i den allt mer konfliktfyllda Sydkinesiska sjön, där Kina utökar sina anspråk.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons