Annons
Nyheter

USA släpper fängslad iranier

En iransk-amerikansk läkare som suttit frihetsberövad i över ett år i USA har fått återvända till Iran, uppger statlig media i Iran.
Iran/USA • Publicerad 8 juni 2020
Majid Taheri, till vänster, välkomnas till Iran på flygplatsen i Teheran.
Majid Taheri, till vänster, välkomnas till Iran på flygplatsen i Teheran.Foto: Majid Asgaripour

Mannen, Majid Taheri, greps för att ha "brutit mot amerikanska sanktioner" för 16 månader sedan, och släpptes i torsdags, samma dag som Iran släppte amerikanen Michael White som suttit fängslad sedan juli 2018.

– Myndigheterna i Iran har arbetat hårt för att hjälpa personer som mig, som på något sätt anklagats för att ha brutit mot amerikanska sanktioner, sade Taheri till statlig tv i samband med hans ankomst till flygplatsen i Teheran.

Annons

Han uppgav att han hade straffats av USA för att ha skickat material till Iran för att hjälpa en forskargrupp som tillverkade vaccin.

Mannens advokat säger att Taheri har erkänt brott mot sanktionerna, och att han ämnar besöka familj och söka vård i Iran innan han återvänder till USA.

Förra veckan läts även den iranske forskaren Cyrus Asgar återvända till sitt hemland efter att ha suttit fängslad i USA.

Utväxlingen av fångar är en sällsynt ljuspunkt i relationen länderna emellan, som blivit allt mer aggressiv sedan Donald Trump blev president i USA 2017. Trump lämnade bland annat kärnenergiavtalet JCPOA 2018, och återinförde sanktioner mot Iran som hade stoppats i samband med avtalet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons