Annons
Nyheter

USA-soldat ute ur Nordkorea – med svensk hjälp

Soldaten Travis King har överlämnats till USA. Med svensk hjälp flyttades han från Nordkorea till Kina, där han togs emot av amerikansk personal.
Nordkorea • Publicerad 27 september 2023
Travis King i en sydkoreansk nyhetssändning i augusti.
Travis King i en sydkoreansk nyhetssändning i augusti.Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

Svenska diplomater kunde under onsdagen föra Travis King från den plats han hölls till den kinesiska gränsen, så att amerikanen kunde utlämnas.

– Vi tackar den svenska regeringen för den diplomatiska roll landet har, säger USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan.

Annons

”Det är glädjande att Travis King kunnat återvända till USA och att Sverige har kunnat bistå i enlighet med det skyddsmaktsuppdrag Sverige har för USA i Nordkorea", säger Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) i en skriftlig kommentar till TT.

USA har inga diplomatiska förbindelser med Nordkorea. Sverige har däremot en ambassad i Pyongyang och har fungerat som kontakt och skyddsmakt åt USA i Nordkorea sedan 1995 – bland annat i tidigare fall där amerikanska medborgare fängslats.

King skapade rubriker i juli, när han tog sig in i Nordkorea, där han har hållits gripen sedan dess.

– Amerikanska tjänstemän har säkrat soldaten Travis Kings återkomst från Nordkorea, säger Jake Sullivan och tackar även Kina för landets agerande.

Fallet King har under sommaren blivit del av den geopolitiska maktspelet och diktaturen har tidigare signalerat att han ville fly dit. Men den statliga nyhetsbyrån KCNA rapporterade på onsdagen att King erkänt att han tagit sig in i landet illegalt.

Travis King har nu lämnat Kina ombord ett amerikanskt flygplan.

Det är fortfarande oklart varför han tog sig över från Sydkorea den 18 juli – eller ens exakt hur han lyckades korsa den stenhårt bevakade gränsen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons