Annons
Nyheter

USA stoppar rekryter som haft covid-19

Alla som har varit inskrivna på sjukhus insjuknade i covid-19 får tillsvidare inte ansluta sig till den amerikanska militären, rapporterar amerikanska medier.
USA • Publicerad 9 maj 2020
En rekryt inom den amerikanska militären får sin kroppstemperatur kontrollerad.
En rekryt inom den amerikanska militären får sin kroppstemperatur kontrollerad.Foto: Amerikanska armén/AP/TT

Stoppet för nya rekryter som varit sjuka i covid-19 beskrivs i en intern redogörelse som cirkulerat på sociala medier och som Military Times var först att rapportera om. USA:s försvarshögkvarter Pentagon har efter det bekräftat uppgiften för flera amerikanska medier.

Förbudet gäller fram tills dess att det kommit mer kunskap om hur viruset skadar lungorna, rapporterar CBS News.

Annons

"Under den medicinska undersökningen är en tidigare covid-19-diagnos, antingen genom ett positivt test, eller klinisk diagnos, permanent diskvalificerande", står det i det läckta dokumentet.

Pentagon har sedan dess uppdaterat instruktionerna, som nu endast gäller personer som har varit inskrivna på sjukhus för sjukdomen.

Regeln rör personer som ansöker om att bli antagna till militären. De soldater och sjömän som redan har antagits och som vårdas eller har vårdats på sjukhus för covid-19 kommer inte automatiskt att stängas av. Men rekryter som har haft ett svårt sjukdomsförlopp kommer att utvärderas för att se ifall de kan fortsätta inom de väpnade styrkorna eller inte.

I USA har hittills över 1,2 miljoner människor diagnosticerats med coronaviruset och över 77 000 personer har avlidit, vilket är överlägset flest i världen. Smittan har spridit sig även bland amerikanska soldater. Bland annat har personer på drygt ett 20-tal krigsfartyg smittats, enligt det amerikanska försvarsdepartementet, däribland runt 1 100 besättningsmän på det stora hangarfartyget Theodore Roosevelt.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons