Annons
Nyheter

USA vill göra upp med Huaweis finanschef

Ekonomi • Publicerad 4 december 2020
Huaweis finanschef Meng Wanzhou och hennes man Liu Xiaozong (til höger i bild)
Huaweis finanschef Meng Wanzhou och hennes man Liu Xiaozong (til höger i bild)Foto: Darryl Dyck AP/TT

USA:s finansdepartement överväger att erbjuda Huaweis finanschef Meng Wanzhou en uppgörelse. Om hon erkänner sig skyldig till brott kan hon få återvända hem till Kina, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.

Meng greps i Vancouver, Kanada, för två år sedan. Hon står anklagad för att ha legat bakom Huawei-bedrägerier med koppling till påstådda brott mot USA:s sanktioner mot Iran. Bland annat påstås det att hon ljugit om Huaweis affärer med Iran för att säkra banklån.

Annons

Huawei-höjdaren sitter för närvarande i så kallad husarrest i Vancouver, där hon äger en fastighet, medan USA:s begäran om utlämning tröskas igenom det kanadensiska rättssystemet.

Meng är dotter till Ren Zhengfei, som grundade Huawei – en världsledande telekomtillverkare som av USA har anklagats för teknikstölder och pekats ut som ett möjligt spionredskap för den kinesiska staten.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons