Annons
Nyheter

USA:s toppmilitär ångrar promenad med Trump

USA:s högste general, Mark Milley, ångrar den promenad som han gjorde med president Donald Trump till en kyrka nära Vita huset i Washington D C i förra veckan. Promenaden var en del av Trumps reaktion på protester som följde efter George Floyds död.
USA • Publicerad 11 juni 2020
USA:s president Donald Trump, försvarsminister Mark Esper och general Mark Milley på promenad den 1 juni. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump, försvarsminister Mark Esper och general Mark Milley på promenad den 1 juni. Arkivbild.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

– Jag skulle inte ha varit där. Min närvaro vid detta tillfälle och i dess sammanhang skapade en uppfattning om att militären blandade sig i inrikespolitiken, säger Milley som är ordförande i det högsta försvarsrådet i USA (Joint Chiefs of Staff).

Promenaden utmynnade i en bild där president Trump höll Bibeln i sin hand. Fotot kunde tas sedan området kring den delvis förstörda kyrkan John's Episcopal tämligen brutalt tömts på antirasistiska demonstranter.

Annons

Religiösa ledare kritiserade Trumps handling.

Men även Milleys och försvarsminister Mark Espers beslut att delta har rönt kraftig kritik då man ansett att USA:s militär inte ska agera inrikespolitiskt. En anledning är kvarvarande sår som fortfarande finns från inbördeskriget 1861–65. Extra känsligt var att Miilley bar en kamouflageuniform.

– Som uniformerad officer är detta ett misstag som jag har lärt mig av, och som jag i ärlighetens namn hoppas att vi alla lär oss av, sade Milley när han höll det officiella talet på examensdagen på militärhögskolan National Defense University på torsdagen, skriver BBC.

Milleys offentliga kommentar om händelsen den 1 juni är anmärkningsvärd då den riktar indirekt kritik mot Milleys direkte chef, överbefälhavare Trump.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons