Annons
Nyheter

Sjunkande förtroende för äldrevården

Medborgarnas förtroende för äldreomsorgen sjunker i rask takt.
Enligt en undersökning dalade förtroendet från 34 procent i mitten av april till 22 procent i början på maj.
Coronaviruset • Publicerad 4 maj 2020
Foto: Ingela Landström
Äldreboenden i Stockholm har drabbats hårt av coronaviruset. Arkivbild.
Äldreboenden i Stockholm har drabbats hårt av coronaviruset. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Den här förändringen är en tydlig avvikelse i jämförelse med de annars stabila resultaten i den här undersökningen, säger Svante Werger, särskild rådgivare vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som genomfört undersökningen.

Det låga förtroendet, betydligt lägre än för Folkhälsomyndigheten och sjukvården, kan ses mot bakgrund av smittspridningen på äldreboenden.

Annons

– Vi har sett en oönskat stor spridning på äldreboenden och framförallt i Stockholmsområdet, säger Malin Grape, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.

I Stockholms län har covid-19 drabbat,212 av 400 äldreboenden, enligt Region Stockholm.

Finns åtgärder. . .

Folkhälsomyndigheten har tittat på vad som har hänt, vad man kan göra och har samarbetat med region Stockholm och region Sörmland med en webbenkät som gått ut till äldreboenden.

I Stockholm har ansvariga på 227 äldreboenden svarat på enkäten. De har beskrivit genomförda åtgärder och noterat brister och sådant som kan förbättras.

En rad åtgärder togs för att minska smittspridningen inom äldreomsorgen, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholm.

. . .och bra exempel

Han pekar på exempelvis ändrade städrutiner, kompetenshöjande insatser och skyddsmaterial som skickades ut. Begränsningar gällande besök infördes liksom rörligheten bland personalen så att de inte gick runt mellan avdelningarna.

– Väldigt mycket har gjorts och väldigt, väldigt snabbt, säger Per Follin.

Ett område som många äldreboenden pekar på är svårigheten att skapa säkra avstånd mellan de boende. Detta gäller både äldreboenden med och utan smittade. Follin påpekar att många äldre har svårt att minnas och förstå instruktioner, inte minst personer med demens.

Dock verkar antalet fall inom äldrevården i Stockholm ha minskat den senaste tiden.

– Bilden är att det går neråt. Att det faller från och med vecka 16, säger Per Follin.

Preventivt jobb

Annons

I Sörmland har minst 14 verksamheter drabbats, enligt den enkät som skickades ut till de 68 boenden som finns i regionen. Enkäten besvarades av 41 och av dessa uppgav 21 att de inte hade några fall, 14 hade fall medan sex inte svarade på frågan.

Av Sörmlandsenkäten framgår att 93 procent av de boenden som haft smitta hade vidtagit åtgärder gällande måltidsrutiner. Bland boenden utan smitta låg andelen på 66 procent.

– Det är viktigt att jobba preventivt redan innan det finns fall och följa rekommendationer om handsprit och avstånd och så vidare, säger Maria Remén, smittskyddsläkare i Region Sörmland.

Transparens bra

Lokala medier har under den senaste tiden rapporterat om att Sörmlandskommuner undanhållit uppgifter om hur många av deras boenden som har drabbats av smittan.

Statsepidemiolog Anders Tegnell fick i samband med måndagens pressträff frågan om det är bra för förtroendet att kommuner inte berättar om detta.

– Det finns en aspekt på detta som man måste komma ihåg och det är den personliga integriteten. Det är jätteviktigt att man inte berättar om sådant som kan utpeka individer i något sammanhang, säger Tegnell.

Han tillägger att han inte kan bedöma hur man tänkt i de aktuella fallen, och fortsätter:

– Är man helt säker på att man inte på något sätt utpekar individer är vi på myndigheten väldigt mycket för transparens, säger Anders Tegnell.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig siffra om äldreboendena i Sörmland.

Fakta: Vad enkäten i Stockholm visade

Region Stockholms kartläggning visar bland annat att:

* 1 771 personer på äldreboenden i Stockholm har testats positivt för covid-19.

* Antalet konstaterade fall var som högst vecka 16, då 440 fall registrerades.

* Av 400 boenden har 212 konstaterad smitta.

* Av de 227 äldreboenden som besvarat enkätfrågorna har drygt hälften haft konstaterad smitta. Av dessa uppger 18 procent att det förekommit att personal arbetat med symptom.

* Det har förekommit att personal som fått symptom under arbetstid inte kunnat gå hem på grund av personalbrist, exempelvis nattetid.

* En fjärdedel av cheferna för coviddrabbade boenden uppger att de anställda har svårt att följa grundläggande hygienrutiner. Som orsaker nämns bristande kunskap och förståelse, språksvårigheter och många timvikarier.

Källa: Region Stockhol m

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons