Annons
Nyheter

Oro över smittan på äldreboenden i Skåne

Skåne ligger på låga nivåer i antalet fall av covid-19 – men smittan fortsätter att slå hårt mot äldreboenden.
Coronaviruset • Publicerad 13 maj 2020
Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne. Arkivbild.
Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
Alf Jönsson, regiondirektör i Skåne, och Eva Melander, smittskyddsläkare, under onsdagens pressträff.
Alf Jönsson, regiondirektör i Skåne, och Eva Melander, smittskyddsläkare, under onsdagens pressträff.Foto: Johan Nilsson/TT

Varje dag konstateras runt sju nya fall av covid-19 på Skånes äldreboenden. För att bromsa utvecklingen börjar Region Skåne virustesta personal inom äldreomsorgen i större utsträckning.

Från och med fredag införs den utökade provtagningen i samtliga skånska kommuner, efter att ha smygstartat i Kristianstads kommun i förra veckan. Den nya strategin innebär inte att all personal testas – utan endast där det anses vara nödvändigt och vid misstanke om smitta.

Annons

– Det viktiga är inte att det görs x antal prov, utan att det görs av rätt anledningar. Vi vill inte bara provta för provtagandets skull, det måste finnas en målsättning och verkligen göra skillnad, säger Eva Melander.

Förra veckan provtogs runt 1 500 personer i regionen. Hur många som kommer att testas framöver går inte att svara på i nuläget, enligt Eva Melander, men hennes uppskattning är att det kan bli minst 1 000 fler provtagningar i veckan.

– Vi har kapacitet för en kraftig ökning. Men hur många det blir beror mycket på hur belastad äldrevården och sjukvården kommer att vara.

Jämfört med genomsnittet i landet ligger Skåne på låga nivåer. Totalt har 110 personer som konstaterats smittade med covid-19 avlidit i Skåne enligt onsdagens siffror. Antalet konstaterade fall uppgår till 1 128. För tillfället vårdas 72 personer på sjukhus, varav 21 intensivvårdas.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons