Annons
Nyheter

Antifuskgeneral ska granska coronastöd

Regeringen tillsätter en särskild utredare som ska granska samtliga stödåtgärder i coronakrisen för att upptäcka missbruk.
Coronaviruset • Publicerad 7 maj 2020
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) presenterar åtgärder mot fusk med coronastöd.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) presenterar åtgärder mot fusk med coronastöd.Foto: Anders Wiklund/TT

Morgan Johansson lyfter fram två exempel på "fusk och fiffel" som ska stoppas: bolag som vill dela ut miljarder till aktieägare och samtidigt vill få stöd från staten samt uppgifter om att företag fuskat med permitteringar.

Han tillägger att det finns en risk att fusket kan fortsätta samtidigt som det kommer att presenteras nya stödinsatser som sammanlagt kan komma att kosta staten hundratals miljarder.

Annons

– I en krissituation tänker de flesta på vad man kan göra för att hjälpa till. Så fungerar de flesta av oss, men inte alla. Andra tänker på hur de ska roffa åt sig så mycket som möjligt av de offentliga medlen, säger Johansson.

– Det är naturligtvis helt oanständigt.

Behöver inte vara olagligt

TT: Det låter som att du drar alla över en kam när du nämner så väl kriminella handlingar som företag som vill genomföra aktieutdelningar och samtidigt få stöd?

– Det som är omoraliskt behöver inte vara olagligt men det är likväl omoraliskt, säger Morgan Johansson.

Tillväxtverket hade godkänt stöd för korttidspermitteringar till bolag som samtidigt haft aktieutdelningar och det finns inget lagligt förbud mot det. Men på torsdag eftermiddag meddelade Tillväxtverket att man har rätt att kräva tillbaka stöd från företag som gör stora utdelningar – eftersom det innebär att de inte hade behov av stödet.

Luckor i systemen

Stefan Strömberg, som tidigare varit rikspolischef, har utsetts till särskild utredare. Han ska granska samtliga coronarelaterade stödsystem och såväl företag som privatpersoner.

Anledningen till att åtgärderna inte har kommit tidigare är, enligt Johansson, att beslut och åtgärder fattats väldigt fort under coronakrisens snabba utveckling.

– Man har varit angelägen om att få stödsystem på plats, men beredningarna har gått snabbt. Då finns en risk för att det finns luckor i systemen och saker man inte hunnit tänka på och då gäller det att upptäcka det så snart som möjligt, säger Morgan Johansson.

Fakta: Antifuskgeneralen

Stefan Strömberg har utsetts till särskild utredare för att hindra fusk med coronarelaterade stödåtgärder. Han har tidigare varit rikspolischef, chef för Domstolsverket och vikarierande generaldirektör för Kriminalvården.

Utredaren ska analysera vilka risker för brott som kan vara förknippade med åtgärderna, samt om någon risk finns för att brott kan bli svårare att upptäcka, utreda och beivra på grund av dem.

Åtgärder ska föreslås för att stoppa riskerna och problemen.

Strömberg ska rapportera kontinuerligt till Regeringskansliet och lämna en slutrapport vid årets slut.

Källa: Regeringen

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons