Annons
Nyheter

Utreder om vaccin kan orsaka inflammation

Den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) utreder om det finns en liten risk att vaccin mot covid-19 kan orsaka en ovanlig hyperinflammation.
Coronaviruset • Publicerad 4 september 2021
EMA undersöker om vaccin mot covid-19 skulle kunna leda till fall av en ovanlig hyperinflammation. Arkivbild.
EMA undersöker om vaccin mot covid-19 skulle kunna leda till fall av en ovanlig hyperinflammation. Arkivbild.Foto: Peter Dejong/AP/TT

Tillståndet kallas för multisystemiskt inflammatoriskt syndrom (MIS) och det är känt att den kan uppstå som en reaktion hos personer efter att de insjuknat i covid-19. I Sverige har åtminstone 250 barn drabbats av det efter att ha haft virussjukdomen. För många blir det allvarligt – en knapp fjärdedel har behövt intensivvård – men ännu har ingen avlidit av det.

EMA:s kommitté för läkemedelssäkerhet, PRAC, tittar närmare på ett fall i Danmark där en 17-årig pojke drabbades av MIS efter att ha vaccinerats med Pfizer/Biontechs vaccin Comirnaty. Pojken hade inte haft covid-19 tidigare. Han har senare återhämtat sig helt och hållet.

Annons

Enligt EMA finns det ytterligare ett fåtal likartade fall inom unionen, där de drabbade också har fått andra typer av mRNA-covidvaccin.

Myndigheten understryker att det i dagsläget inte finns någon anledning att ändra rekommendationerna eller vaccinens produktinformation, men den uppmanar vårdanställda att vara vaksamma och rapportera in alla eventuella fall.

Fakta: MIS

Multisystemiskt inflammatoriskt syndrom (MIS) kan drabba många olika delar av kroppen och ge symptom som trötthet, ihållande feber, diarré, kräkningar, magont, huvudvärk, bröstsmärtor, hudutslag och andningssvårigheter.

MIS som associeras till covid-19 benämns som MIS-C när det drabbar barn och MIS-A i de än mer sällsynta fall där det drabbar vuxna.

Under våren 2020 uppmärksammade läkare i Italien, Frankrike och Storbritannien att fler barn som haft covid-19 uppvisade symptom som i stort överensstämde med Kawasakis sjukdom. Den sjukdomen drabbar dock i regel barn under fem år och när fallen ökade var många drabbade äldre barn, som också insjuknade på ett mer allvarligt vis.

MIS-C uppträder oftast mellan två till sex veckor efter en covidinfektion. Det drabbade barnet får i regel hög feber, höga inflammationsvärden och påverkan på ett eller flera organ, men sjukdomsbilderna varierar.

De allra flesta uppges återhämta sig väl. Man har inte identifierat några särskilda riskgrupper.

Innan coronapandemin förekom det två till sex fall av MIS per 100 000 barn och unga, baserat på uppskattningar av förekomsten i fem europeiska länder. Bland vuxna personer över 20 år var motsvarande uppskattad incidens färre än två fall per 100 000.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Karolinska institutet, EMA, Svensk barnreumatologisk förening

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons