Annons
Nyheter

Vaccin skrotas efter falska hiv-resultat

Försök i Australien att ta fram ett nytt vaccin mot covid-19 har hastigt avbrutits och kommer inte att återupptas.
Vaccinet har i kliniska tester visat sig ge falska positiva resultat för hiv hos ett antal testpersoner.
Australien • Publicerad 11 december 2020
Ett försök att ta fram ett vaccin mot covid-19 i Australien avslutas. På bilden testas ett annat vaccin. Arkivbild.
Ett försök att ta fram ett vaccin mot covid-19 i Australien avslutas. På bilden testas ett annat vaccin. Arkivbild.Foto: Taimy Alvarez/AP/TT

Resultaten från vaccinet, som tas fram av University of Queensland, har fått den australiska regeringen att skrota sina planer på att köpa flera miljoner doser av vaccinet och enligt premiärminister i stället köpa in fler doser av Asta Zenecas vaccin.

– University of Queenslands vaccin kommer, baserat på vetenskapliga råd, inte att kunna gå framåt med sina försök och kommer inte längre att ingå som en del av Australiens vaccinationsplan, säger Morrison på en presskonferens.

Annons

Vaccinet, som var i fas 1 av försöken, använder en liten del hiv-protein men ska inte ha utgjort någon fara för testpersonerna. Forskarna bakom vaccinet säger att det inte finns någon risk för att en person som tar vaccinet kan få hiv men att bara misstankarna kan få allmänheten att inte vill vaccinera sig mot covid-19.

– Vaccinet hade antagligen fungerat väldigt bra, men vi kan inte riskera förtroendet för vaccinering, säger Brendan Murphy, Australiens högste medicinskt ansvarige.

Den ansvarige för forskaralaget som tagit fram vaccinet säger till nyhetsbolaget ABC att beskedet om hiv-resultaten var tungt.

– I synnerhet de senaste 24 timmarna. Vi har levt och andats det här projektet i elva månader. Men så kan det vara med forskningen, säger professor Paul Young vid University of Queensland.

Bakslaget ska inte påverka Australiens planerade vaccination, som ska inledas i mars nästa år.

Australien har hittills totalt registrerat drygt 28 000 fall av smitta och 908 dödsfall.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons