Annons
Nyheter

Vaccinsamordnaren: Skulle kunna bli handelskrig

Sverige går miste om nära 3,3 miljoner doser av Astra Zenecas vaccin. Detta efter att planerade leveranser från USA, Storbritannien och Indien stoppats av exportförbud.
Men Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström vill inte att EU hämnas.
Vaccin • Publicerad 14 mars 2021
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström vill inte att EU inför exportförbud på vaccin. Arkivbild.
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström vill inte att EU inför exportförbud på vaccin. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Richard Bergström har tidigare uttryckt sin besvikelse över ländernas agerande. Men han anser inte att EU bör ge igen med samma mynt.

– Många länder runtom i världen förlitar sig på EU och har förlitat sig historiskt på att vi är en väldigt pålitlig partner och att vi är det även framöver, säger han i SVT:s Agenda.

Annons

Däremot framhåller han att det har varit på tapeten. Avtalet tecknades av EU-kommissionen på uppdrag av medlemsländerna, berättar han för kanalen.

– Där fanns ingen aptit över huvud taget för att ha ett sådant system där man först behåller vaccinet som tillverkas i Europa i EU.

Och att göra det nu vore att hälla bensin på elden, enligt Bergström.

– Nu är det ännu mer fel att trappa upp någonting som skulle kunna bli ett handelskrig. Det gäller att ta till diplomatiska instrument i stället.

På frågan om varför EU ska exportera vaccin till Storbritannien när landet inte exporterar till oss svarar han:

– Jag tycker det är fel att Storbritannien inte tillåter export. Jag tycker att det är fel att USA sitter på 30 miljoner doser Astra Zeneca-vaccin – det är medieuppgifter från New York Times, men allt talar för att de stämmer. Det tycker jag är fel, att de inte delar med sig. Men att vi skulle stänga våra gränser tycker jag är helt fel.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons