Annons
Nyheter

Väg till Nagorno-Karabach öppnad för nödhjälp

Azerbajdzjan • Publicerad 18 september 2023
Ryska militärfordon nära Nagorno-Karabach. Arkivbild.
Ryska militärfordon nära Nagorno-Karabach. Arkivbild.Foto: Sergej Grits/AP/TT

Lastbilar med humanitär hjälp rullade på måndagen in i utbrytarregionen Nagorno-Karabach. Detta efter att armeniska separatister och Azerbajdzjans regering kommit överens om att öppna de transportleder som förbinder regionen med Armenien och Azerbajdzjan för hjälpsändningar.

Armenien har anklagat Azerbajdzjan för att underblåsa en humanitär kris i Nagorno-Karabach efter att Baku-regeringen förra året blockerat Latjinkorridoren – vilken är den enda väg som förbinder bergsregionen med Armenien.

Annons

"Tack vare en humanitär överenskommelse mellan beslutsfattarna kan i dag Internationella rödakorskommittén (ICRC) leverera vetemjöl och nödvändig medicinsk utrustning till människor i nöd via Latjinkorridoren och Aghdam-vägen", skriver organisationen i ett uttalande.

Nagorno-Karabach ligger inom Azerbajdzjans formella gränser, men är i praktiken en utbrytarregion under Armeniens vingar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons