Annons
Nyheter

Väktarbranschen stabil under 2020

Inställda flyg, festivaler och konserter slog hårt mot säkerhetsbranschen under pandemiåret 2020 – men efterfrågan från kommunerna fortsatte att öka.
Säkerhetsbranschen • Publicerad 3 mars 2021
Efterfrågan på väktare är stabil - trots coronapandemin. Arkivbild.
Efterfrågan på väktare är stabil - trots coronapandemin. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

När Säkerhetsföretagen – bevaknings- och säkerhetsbranschens medlemsorganisation – summerar det gångna året syns, som i så många andra delar av samhället, en pandemiorsakad nedgång.

Under 2020 rapporterade organisationens medlemmar in 2,4 miljoner händelser – en nedgång från 2,9 miljoner jämfört med året innan. Något som Li Jansson, Säkerhetsföretagens bransch- och näringspolitiska chef, helt härleder till pandemin.

Annons

Inställda offentliga tillställningar som konserter, festivaler och liknande är en stor orsak bakom minskningarna, liksom den nästan totala nedstängningen av flygandet under 2020.

Men minskningen till trots är efterfrågan på väktare och ordningsvakter fortsatt hög, berättar Jansson:

– Man har ganska kontinuerlig efterfrågan, men de som har arbetat har fått andra arbetsuppgifter, säger hon och pekar på hur pandemin ändrat många samhällsmönster och tvingat organisationens medlemsföretag att anpassa sig.

Stadig tillväxt

Säkerhetsbranschen har vuxit stadigt under 2010-talet och skulle fortsatt om det inte varit för pandemin.

Några siffror på antalet anställda finns ännu inte för helåret 2020, men vid årets början var 15 600 väktare, ordningsvakter med flera anställda – en ökning med drygt 400 personer jämfört med 2019.

En bakomliggande orsak till denna trend är, enligt Jansson, hur kommuner fortsätter att köpa in väktare och ordningsvakter.

Fler gripanden

Och av Säkerhetsföretagens årliga händelserapportering – som släpps nu i veckan – har branschen gripit fler under 2020 trots rådande pandemi. Totalt greps över 8 000 personer av väktare och ordningsvakter under 2020 – en ökning från cirka 7 500 jämfört med året innan.

Ett bevis på att väktare och ordningsvakter behövs som "komplement" till polisen, då det är till polisen som personer gripna av väktare och ordningsvakter lämnas över, säger Li Jansson:

– Det finns jättefina exempel av samarbeten, säger hon och tillägger:

– Vi ser att det gör skillnad och att det uppskattas av allmänheten där vi anlitas.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons