Annons
Nyheter

Ledande koalition ser ut att få majoritet i Japan

Under söndagen hölls val till det japanska parlamentets överhuset. Valet präglades starkt av mordet på den förre premiärministern Shinzo Abe två dagar tidigare.
Enligt de första prognoserna ser den nu styrande koalitionen ut att få behålla sin majoritet.
Japan • Publicerad 10 juli 2022
Vallokal i Tokyo.
Vallokal i Tokyo.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Shinzo Abe blev 67 år gammal. Arkivbild.
Shinzo Abe blev 67 år gammal. Arkivbild.Foto: Kyodo News/AP/TT

Röstningen till överhuset i parlamentet sker två dagar efter det att den tidigare premiärministern Shinzo Abe sköts ihjäl mitt under ett valkampanjtal.

Den nu styrande koalitionen, som består av Abes Liberaldemokratiska parti och det konservativa och buddistiska partiet Komeito kommer enligt det japanska public service-bolaget NHK :s prognos fortsatt ha en majoritet av platserna i överhuset.

Annons

Med Rysslands invasion av Ukraina och den ekonomiska krisen i bakgrunden har fokus i valkampanjen legat på hur hushållens ökade kostnader ska tacklas samt frågan om landets försvar, skriver Japan Times.

Abe mördades i fredags

Shinzo Abe mördades när han höll ett tal i fredags för en liten skara människor i staden Nara inför valet.

Trots att landet chockats och valet ofrånkomligen sker i skuggan av av mordet har den nuvarande premiärministern Fumio Kishida och andra politiker betonat vikten av att den demokratiska processen har sin gång.

"Vi får aldrig tillåta att våldet tystar tal under ett val, det är grunden i en demokrati", skrev Kishida på Twitter under lördagen.

Shinzo Abe avgick som premiärminister av hälsoskäl 2020, men fortsatte inom politiken med en lägre profil.

Abe var i Nara för att kampanja till stöd för en annan kandidat i Liberaldemokratiska partiet när gärningsmannen dök upp bakifrån och sköt honom. Skytten övermannades och greps på platsen.

Ändring av grundlag

Shinzo Abes långsiktiga ambition var att stärka landets försvar genom att ändra i paragraf 9 i den japanska grundlagen. Det är den så kallade fredsparagrafen som upprätthåller Japans pacifistiska linje. Den trädde i kraft 1947 efter andra världskriget, och innebär att Japan avsäger sig rätten att bedriva krig annat än i självförsvar.

En ändring i grundlagen skulle ge Japans försvarsstyrkor större möjligheter och flexibilitet.

En nyckelfråga inför söndagens val har varit om det efteråt kommer att finnas den två tredjedelars majoritet i överhuset som krävs för att driva en grundlagsfråga vidare.

Enligt NHK:s beräkning ser det ut som att de partier som på något sätt vill ändra grundlagen kommer att ha möjlighet att påbörja processen för att göra det.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons