Annons
Nyheter

Våldtog sovande kvinnor – får sju års fängelse

Mannen filmade när han våldtog sin flickvän samtidigt som hon sov – vid närmare 100 tillfällen.
Nu döms han till fängelse i sju år för bland annat 102 fall av våldtäkt och sexuella övergrepp mot sammanlagt åtta offer.
Brott • Publicerad 13 april 2022
En 28-årig man döms av Helsingborgs tingsrätt till sju års fängelse för att ha våldtagit bland annat sin flickvän i sömnen vid 96 tillfällen samtidigt som han filmade övergreppen. Arkivbild.
En 28-årig man döms av Helsingborgs tingsrätt till sju års fängelse för att ha våldtagit bland annat sin flickvän i sömnen vid 96 tillfällen samtidigt som han filmade övergreppen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Den 28-årige mannen döms för 102 fall av våldtäkt där 96 fall gäller den kvinna som han levde i ett förhållande med. Det var kvinnan som polisanmälde mannen för att han ska ha våldtagit henne när hon sov, skriver Helsingborgs tingsrätt i ett pressmeddelande.

Vid en analys av mannens mobiltelefon och dator hittades bilder och filmer som visade på ett stort antal sexuella övergrepp mot sovande personer.

"Spridits vidare"

Annons

"Våldtäkterna har begåtts vid ett stort antal tillfällen. De har filmats och dessutom i vissa fall spridits vidare till utomstående. Sammantaget innebär det att brotten har ett högt straffvärde", säger chefsrådman Martin Persson.

Mannen har hävdat att fått tillåtelse av sin flickvän att ha sex med henne samtidigt som hon sov, men rätten gör en annan bedömning.

"Det är helt klart det inte fanns något generellt samtycke från målsägandes sida. Den tilltalade har systematiskt utnyttjat att målsäganden på grund av sömn befann sig i en särskilt utsatt situation och att hon därmed inte deltog frivilligt", säger Martin Persson.

Gällande brotten mot de övriga sju personerna har 28-åringen till stora delar erkänt brott. Förutom 102 fall av våldtäkt döms han för ett fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn, sex fall av sexuellt övergrepp, tre fall av sexuellt ofredande och fyra fall av kränkande fotografering.

Skadestånd på en miljon

Han ska också betala ett skadestånd på närmare en miljon kronor till de åtta utsatta personerna.

Under polisutredningen fattades misstankar mot en jämnårig man som också hade bilder och filmer med sexuella handlingar mot två olika kvinnor. Han döms till fängelse i två år och tio månader för två fall av våldtäkt, ett fall av mindre grov våldtäkt och ett fall av sexuellt övergrepp.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons