Annons
Nyheter

Väljarna: Inte lätt att vara optimist

Besvikelse på presidenten, splittring till både vänster och höger och få som bryr sig om miljön.
Mungiporna hänger ner på Frankrikes väljare.
Frankrike • Publicerad 10 april 2022
Christian och Danielle i centrala Paris tror på ett jämnt val och har själva haft svårt att hitta rätt kandidat i år. ”Det är inte lätt att vara optimist i dessa dagar”, säger Danielle.
Christian och Danielle i centrala Paris tror på ett jämnt val och har själva haft svårt att hitta rätt kandidat i år. ”Det är inte lätt att vara optimist i dessa dagar”, säger Danielle.Foto: Wiktor Nummelin/TT
Laure Altar och Solenne Virlogeux röstar grönt i första omgången av presidentvalet. ”Men jag förstår att många vill rösta blankt i år”, säger Laure.
Laure Altar och Solenne Virlogeux röstar grönt i första omgången av presidentvalet. ”Men jag förstår att många vill rösta blankt i år”, säger Laure.Foto: Wiktor Nummelin/TT
Victor och Camille Vautier tror inte att deras kandidat går till finalrundan. ”Så då gäller det som vanligt att rösta emot någon, snarare än för”, säger Victor.
Victor och Camille Vautier tror inte att deras kandidat går till finalrundan. ”Så då gäller det som vanligt att rösta emot någon, snarare än för”, säger Victor.Foto: Wiktor Nummelin/TT
På en högstadieskola i Paris beklagar Joan och Florian innehållet i den franska politiska debatten. ”Det pratas bara om invandring och brottslighet”, suckar Joan.
På en högstadieskola i Paris beklagar Joan och Florian innehållet i den franska politiska debatten. ”Det pratas bara om invandring och brottslighet”, suckar Joan.Foto: Wiktor Nummelin/TT

Den första omgången i presidentvalet bjuder på vackert vårväder, men ändå en ganska kylig stämning.

Åtminstone i centrala Paris verkar det vara få som röstar med ett glatt sinne och optimism inför framtiden.

Annons

– Det har varit svårare att välja den här gången. Det är inte lätt att vara optimist i dessa tider, säger Danielle som röstat vid en högstadieskola i 10:e arrondissementet,

Området lutar traditionellt åt vänster. Det gamla dominerande Socialistpartiet (PS) ligger dock pyrt till.

– PS har övergivit arbetarklassen, som rört sig mot andra politiska rörelser i stället, konstaterar Danielle.

Röstar mot?

På samma skola har Laure Altar och Solenne Virlogeux också just röstat. Miljöfrågorna är viktigast för dem – och de är öppna med att sittande presidenten Emmanuel Macron inte får godkänt för sina insatser.

– Macron har varit väldigt långt borta från de frågorna, tycker Laure.

Ändå är det just Macron, tillsammans med ytterhögerns Marine Le Pen, som väntas gå till valets slutomgång om två veckor.

Då blir det att rösta emot, snarare än för.

– Då röstar vi mot extremhögern, säger Solenne.

Överraskning?

Liknande ord hörs från Victor och Camille Vautier som också röstat i centrala Paris på valdagen.

– Kanske kan det bli en överraskning, hoppas Victor som helst inte vill se Le Pen i finalen.

Annons

– Då gäller det som vanligt att rösta emot någon, snarare än för.

Många i Paris pekar på klimatförändringarna som en viktig fråga. I presidentvalet har dock frågan kommit rejält i skymundan, när debatten i stället mest handlat om stigande priser och levnadsomkostnader.

– Vi är snarare pessimister än optimister, säger Joan, som röstat med kompisen Florian och beklagar sig över splittringen till vänster.

– Miljön är viktigast för mig, säger Joan.

– De ekonomiska orättvisorna, anser Florian.

De tycker båda att extremhögern har alltför stort inflytande över diskussioner i tv och tidningar.

– Det pratas bara om invandring och brottslighet, suckar Joan i Paris.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons