Annons
Nyheter

Vänsterpartiet släpper inte misstroendehot

Vänsterpartiet håller fast vid hotet om att fälla statsminister Stefan Löfven (S) på förändringarna i arbetsrätten, rapporterar i Sveriges Radio.
Regeringen vill inte kommentera V:s utspel.
Politik • Publicerad 6 december 2020
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar. Arkivbild
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar. ArkivbildFoto: Janerik Henriksson/TT

Vänsterns partistyrelse fattade beslutet på lördagseftermiddagen.

– Anledningen är att regeringen inte kan gå fram med en lagstiftning som helt struntar i stora delar av Sveriges löntagare, säger partiledaren Nooshi Dadgostar till Ekot.

Annons

Flera hundra vänsterpartister har i ett internt upprop krävt att V ska stå fast vid hotet om att avsätta regeringen om anställningstryggheten försämras, har Ekot tidigare rapporterat.

Återkommer före jul

Stefan Löfvens pressekreterare hänvisar till arbetsmarknadsdepartementet. "Vad gäller enskilda LO-förbund och V har arbetsmarknadsministern inga kommentarer att ge", skriver Eva Nordmarks (S) pressekreterare via sms.

På frågan om det finns en tidsplan för att lägga fram ett lagförslag om arbetsrätten svarar Nordmarks pressekreterare Jennie Zetterström: "Vi kommer återkomma med besked om processen före jul."

I fredags anslöt sig fackförbunden Kommunal och IF Metall till uppgörelsen mellan Svenskt Näringsliv och tjänstemännens PTK, trots att flera andra LO-förbund sagt nej.

Upprepat hot

Vänsterpartiet har tidigare riktat hård kritik mot att förhandlingarna skett under hot om lagstiftning, eftersom utredningen som ligger till grund för lagstiftningen uppfattas som viktad till arbetsgivarnas fördel.

Partiet har upprepade gånger sagt att man är redo att fälla regeringen om den lägger fram ett lagförslag som försämrar löntagarnas rättigheter.

TT söker Nooshi Dadgostar.

"Agerar oseriöst"

Hos oppositionspartierna Kristdemokraterna och Moderaterna har beskedet tidigare varit att de är beredda att fälla regeringen. Men inget av dem ger mycket för Vänsterpartiets hot.

"Vänsterpartiets hot ekar tomt. Frågan är inte vad Moderaterna gör, vi röstar alltid för att avsätta den här regeringen. Men den dagen som Vänsterpartiet menar allvar med att avsätta regeringen så faller den", skriver Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, till TT.

Kristdemokraternas gruppledare Andreas Carlson tror inte heller på Vänsterpartiets hot, säger han i en skriftlig kommentar:

Annons

"Vänsterpartiet agerar oseriöst. Hot om misstroende har de backat från när det blivit skarpt läge. Vänsterpartiet har uppenbarligen ett enormt tålamod med den här regeringen. Det har inte vi. Kristdemokraterna står precis som tidigare alltid beredda att fälla regeringen när förutsättningar för det finns."

TT har även sökt Sverigedemokraterna för en kommentar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons