Annons
Nyheter

Vapenfynd efter mord på nordirländsk reporter

Storbritannien • Publicerad 11 juni 2020
Irlands premiärminister Leo Varadkar och Storbritanniens dåvarande premiärminister Theresa May vid mördade journalisten Lyra McKees begravning i Belfast. Arkivbild.
Irlands premiärminister Leo Varadkar och Storbritanniens dåvarande premiärminister Theresa May vid mördade journalisten Lyra McKees begravning i Belfast. Arkivbild.Foto: Brian Lawless/AP/TT

Polis i Derry i brittiska Nordirland har återfunnit ett vapen som tros ha använts vid mordet på journalisten Lyra McKee i april i fjol. Utredare hoppas att vapenfyndet gör att personen som polisen misstänker ha utfört mordet kan gripas.

En man har hittills gripits misstänkt för delaktighet i mordet som återuppväckte minnena från mardrömsdecennier av våldsamheter. Men gärningsmannen är på fortsatt fri fot, enligt polis

Annons

Nya IRA, som motsätter sig fredsuppgörelsen från 1998, sade sig ligga bakom mordet på den 29-åriga reportern.

Polis säger sig nu vara säker på att lösa fallet:

– Jag vet vilka som var inblandade. Jag vet vem pistolmannen är. Nya IRA ska inte tro att en försiktigt och varsamt genomförd utredning är detsamma som en utredning utan kraft och beslutsamhet, säger poliskommissarien Jason Murphy.

– Nu dras nätet åt. De som avfyrade vapnet, transporterade det, flyttade på det, bar det, gömde det eller på något annat sätt agerade med vapnet ska räkna med att polis knackar på deras dörr.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons