Annons
Nyheter

Varannan stjärnkrog fortfarande stängd

Nu är hälften av de 3 000 restauranger runtom i världen som förärats en eller flera Michelinstjärnor öppna igen.
Men coronapandemin har varit ett hårt slag för krogarna i den högre divisionen.
Coronaviruset • Publicerad 11 juni 2020
Michelinguiden tar pulsen på global gastronomi under coronakrisen genom att följa hur stor andel av stjärnkrogarna i världen som är öppna. Arkivbild.
Michelinguiden tar pulsen på global gastronomi under coronakrisen genom att följa hur stor andel av stjärnkrogarna i världen som är öppna. Arkivbild.Foto: Kent Skibstad

– Det vi har sett är att de internationella gästerna, som många av de här stjärnrestaurangerna har, de har försvunnit i och med att resandet helt och hållit har försvunnit, säger Lotta Wrangle, Michelinguidens presschef i Norden.

Michelinguiden har följt utvecklingen vecka för vecka under våren och företaget ser statistiken som ett sätt att ta pulsen på den globala gastronomin under pandemin.

Annons

När det var som allra mest igenbommat under fyra veckor i april och maj (vecka 15–18) var bara 13 procent av stjärnkrogarna runtom i världen öppna.

Sverige stack ut

I Europa stack dock Sverige ut under dessa veckor – här höll nio av tio Michelinkrogar öppet, samtidigt som det i många andra europeiska länder var helt stängt.

Hur det ska gå med nästa års guide är oklart eftersom Michelininspektörerna inte kunnat resa på flera månader.

– Jag har inget svar att ge i dagsläget, säger Lotta Wrangle.

Normalt pågår bedömningen av existerande och potentiella stjärnrestauranger året runt. Men snart hoppas man kunna komma igång igen.

– Våra inspektörer står i startgroparna. De vill inget hellre än att komma ut på resande fot igen. Så snart det öppnar upp kommer de att vara på plats för att utföra sitt jobb, säger hon.

Justerat priserna

Bortfallet av internationella gäster har tvingat restauranger att anpassa sig och i vissa fall justera priserna på menyerna nedåt. Det skulle kunna betyda att man också behövt tumma på kvalitetskraven.

TT: Om man väl fått en eller flera stjärnor, finns det då ett krav på att man ska leva upp till det hela det kommande året?

– Så är det lite grann. Guiden uppdateras en gång om året och inspektörerna genomför återkommande besök på alla de här restaurangerna. De tittar mycket på kontinuitet och kvalitet över tid, det är jätteviktigt för att få de här olika stjärnnivåerna, säger Lotta Wrangle.

Fakta: Michelinguiden

I korthet betyder en Michelinstjärna att restaurangen är värd ett besök. Två stjärnor betyder att den är värd att ta en omväg för och tre stjärnor att den är värd en resa i sig.

I Sverige finns en trestjärnig restaurang enligt 2020 års Michelinguide: Frantzén i Stockholm.

Därutöver har fem svenska restauranger fått två stjärnor och tolv stycken fått en stjärna.

I hela världen finns 3 000 restauranger som tilldelats en till tre stjärnor.

Källa: Michelinguiden

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons