Annons
Nyheter

Vårdens utredningar om självmord ses över

Socialstyrelsen får i uppdrag av regeringen att se över vårdens utredningar som rör självmord och självmordsförsök, efter att anmälningarna minskat kraftigt.
Hälsa • Publicerad 15 juli 2022
Socialstyrelsen ska se över utredningar av vårdskador som rör självmord och självmordsförsök. Arkivbild.
Socialstyrelsen ska se över utredningar av vårdskador som rör självmord och självmordsförsök. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Personer med risk för att ta sitt liv förekommer i alla delar av vården, men antalet anmälningar av vårdskador som rör självmord har minskat kraftigt över tid.

Socialstyrelsen får därför i uppdrag av regeringen att analysera om utredningar av vårdskador som rör självmord och självmordsförsök genomförs med god kvalitet, och om de genomförs i enlighet med patientsäkerhetslagen.

Annons

I uppdraget ingår även att stärka hälso- och sjukvårdens arbete med att utreda självmord och självmordsförsök.

Enligt gällande regelverk ska alla självmord eller självmordsförsök anmälas om det finns skäl att tro att de hade kunnat undvikas om åtgärder vidtagits vid patientens kontakt med vården.

Varje år dör cirka 1 200 personer av självmord i Sverige.

"Genom att identifiera, åtgärda och följa upp risker och brister i vårdverksamheten kan vi stärka det förebyggande arbetet", säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

Uppdraget ska slutredovisas den 30 november 2026. En delredovisning ska lämnas senast den 30 april 2023.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons