Annons
Nyheter

Vårdförbundet: Nästa krispaket till vården

Coronaviruset • Publicerad 11 maj 2020
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Arkivbild.
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT

Nästa statliga krispaket som presenteras behöver riktas till omsorgen och hälso- och sjukvården, skriver Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro på DN Debatt.

Pengar måste skjutas till för att arbetsvillkoren ska förbättras och för att man ska kunna locka tillbaka de 12 000 sjuksköterskor som lämnat vården, enligt fackordföranden.

Annons

Ribeiro vill också att det statliga ansvaret om att agera nationell inköpscentral för medicin och skyddsutrustning permanentas. Det bör därtill finnas en nationell samordning för sommarbemanning eftersom "regionerna och kommunerna misslyckas med att bemanna vården varje sommar, även när det inte är kris."

Vårdförbundet har den senaste tiden fått rapporter från förtvivlade medlemmar som inte undantas från patientnära vård, trots att de ingår i riskgrupper eller är gravida. Detta behöver få en ändring, enligt facket.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons