Annons
Nyheter

Varg misstänkt för fårattack

Natur • Publicerad 16 maj 2021
En varg misstänks ha attackerat och dödat åtta får i Uppsala län. Arkivbild.
En varg misstänks ha attackerat och dödat åtta får i Uppsala län. Arkivbild.Foto: Paul Kleiven/TT

En varg misstänks ligga bakom en attack mot en gård i Uppsala län under vilken åtta får dödades, skriver Upsala Nya Tidning.

När lantbrukaren Per Möller i Tärnsjö upptäckte djuren på lördagsmorgonen var tre av fåren redan döda, medan de andra hade så pass svåra skador att de var tvungna att avlivas.

Annons

Enligt Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala som besökte platsen under lördagen, tyder allting på att det är en varg som varit i farten.

– Skadorna på fåren är vargtypiska och vi har hittat spår från något stort hunddjur. Sammantaget är vår slutsats att det rör sig om varg, säger han till tidningen.

Förmodligen rör det sig om en varg tillhörande Siggeforareviret. Vid den senaste inventeringen bestod detta revir av sex vargar, där fyra är fjolårsvalpar.

Enligt Sebastian Olofsson kan det vara så att attacken orsakades av ett av ungdjuren, som nu antagligen är på jakt efter ett eget revir.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons