Annons
Nyheter

Tre scenarier inför Putins segerdag: "En risk"

Segerdagen i Ryssland, en viktig nationell högtid den 9 maj, närmar sig. Samtidigt som utrikesminister Lavrov tonar ner betydelsen av dagen för kriget i Ukraina, väntar världen spänt på vad president Putin ska presentera.
Ryssland • Publicerad 4 maj 2022
Ryska luftförsvarsrobotar fraktas till Röda torget i Moskva inför årets militärparad.
Ryska luftförsvarsrobotar fraktas till Röda torget i Moskva inför årets militärparad.Foto: AP/TT
Barn tränar tillsammans med trumslagare från en militärorkester inför segerdagen i Moskva.
Barn tränar tillsammans med trumslagare från en militärorkester inför segerdagen i Moskva.Foto: AP/TT

Ett besked om att den "militära specialoperationen" i Ukraina är avslutad, eller tvärtom en regelrätt krigsförklaring och en utökning av invasionen? Spekulationerna kring vad Rysslands president Vladimir Putin ska komma med på segerdagen spretar vilt, och omvärlden väntar med ovanlig spänning på ett evenemang som normala år mest har betydelse inom Ryssland.

Firande som vanligt, med militärparader och drillade ryska skolbarn, ligger dock närmast till hands om man får tro Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Han vill tona ner betydelsen av segerdagen som någon form av deadline för kriget i Ukraina.

Annons

– Vår militär kommer inte att på konstgjort vis anpassa sitt agerande till något datum, inte heller segerdagen, sade Lavrov i en intervju med italienska Mediaset.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att det inte finns någon möjlighet att president Vladimir Putin skulle förklara krig mot Ukraina under segerdagen 9 maj, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

– Nej, det är absurt, säger han, och kallar ryktena om en större rysk mobilisering för "spekulationer" och "lögner".

Men med den planerade totalinvasionen av Ukraina som misslyckats, stora ryska förluster och ingen seger i Donbass ännu, undrar många vad som ska lyftas fram. Om avgörande genombrott för den ryska krigsmaskinen saknas, kan vilken seger som helst komma att visas upp i propagandasyfte för det ryska folket, enligt bland annat amerikanska säkerhetstjänster, vilket Politico rapporterat om.

Risk för krigsförklaring

Enligt Ilmari Käihkö, lektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan, väntas någon form av seger eller resultat av kriget efter alla de ryska förlusterna. Mellan 15 000 och 22 000 ryska soldater beräknas ha stupat.

Han ser tre olika alternativ för vad Putin kan tänkas komma med.

– Det finns absolut en risk för att Putin deklarerar krig mot Ukraina under segerdagen. Det blir en intressant dag samtidigt som man är orolig, säger han.

Syftet med en regelrätt krigsförklaring – än så länge tonas kriget officiellt i Ryssland ned som "en militär specialoperation" – skulle vara att kalla in reservister och värnpliktiga för att stärka i Donbass och i södra Ukraina, där man hittills inte lyckats särskilt väl med den utlovade "stora" offensiven.

– Det är oklart om det skulle vända kriget. Reservister är sämre utbildade och antagligen sämre motiverade. Och även om Ryssland deklarerar krig skulle det ta två, tre månader innan de nya styrkorna kan sättas in, säger Käihkö.

Putin litar inte heller på den ryska befolkningens stöd för ett fullskaligt krig, påpekar han.

Deadline saknas

Annons

En återgång till ett Sovjetliknande samhälle med hårdare kontroll av människor och ekonomi med kriget som motivering, är ett annat möjligt scenario.

– Segerdagen skulle vara ett utmärkt tillfälle för Putin att deklarera sådana nya policyer, säger Käihkö.

Ett tredje alternativ är att Putin hävdar att Ryssland segrat i Donbass och nöjer sig med det.

– Tyvärr är det inte sannolikt. Jag tror inte på möjligheten av något slags deadline. Kriget ser ut att bli väldigt långvarigt, det kan pågå i månader om inte år. Det är kanske bra för Lavrov att börja dämpa förväntningarna i landet om seger i Ukraina.

Samtidigt är kriget i ett avgörande skede. Ukraina har möjligheten att vända det och gå till en omfattande motoffensiv inom ett par veckor, påpekar han.

Inga utländska gäster

Ännu ett möjligt scenario under segerdagen är att Donetsk och Luhansk nu inkorporeras med Ryssland, enligt Gudrun Persson som är Rysslandsexpert och forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Hon tror dock inte att Putin släpper några större politiska nyheter under årets segerdag. Det går i det här skedet inte längre att presentera någon form av seger mot den av Putin påstådda "nazismen", utan det blir troligen ett sedvanligt firande.

– Talen brukar vara traditionella, de brukar inte innehålla något av politisk substans. Jag litar inte på Lavrov, men noterar att han tonade ner det här med datum. Den 9 maj har det aldrig under Putins tid kommit några avgörande politiska beslut.

Däremot är det möjligt att man introducerar ny militärteknik under segerdagen.

– Det mest anmärkningsvärda för mig var att man inte ens skickade ut några inbjudningar i år till utländska dignitärer. Det är en logisk konsekvens av både kriget och de tilltagande ryska isolationismen: en stark markering att vi sköter det här själva.

Annons

Fakta: Segerdagen i Ryssland

Den 9 maj högtidlighålls Nazitysklands kapitulation och slutet på andra världskriget årligen genom stora militärparader på flera håll i Ryssland. Den största paraden hålls på Röda torget i Moskva.

Segerdagen infaller den 8 maj i många andra länder, men då det i Sovjetunionen redan hunnit bli den 9 maj när kapitulationen trädde i kraft så firar ryssarna den dagen.

Dagen ses som ett av Rysslands viktigaste datum och är en nationell helgdag. Det är också en dag då överlevande krigsveteraner samlats och hedrats, men dessa är numera allt färre.

Under senare år har 9 maj-firandet kommit att bli allt mer nationalistiskt färgat och paraden ses av många som ett ryskt styrkeprov.

Årets segerdag är den 77:e. 2020 sköts firandet i Ryssland upp till den 24 juni, med anledning av pandemin.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons