Annons
Nyheter

Världens kanske äldsta stegosaurier hittad

Med sina ryggplattor och spikförsedda svans är stegosaurierna några av de mest välkända dinosaurierna.
Nu har en ny art upptäckts, som dessutom kan vara del äldsta hittills kända.
Forskning • Publicerad 6 mars 2022
Så här kan den ha sett ut, den gamla stegosauriern.
Så här kan den ha sett ut, den gamla stegosauriern.Foto: Banana Art Studio

Bashanosaurus primitivus är namnet på fyndet, som är den hittills äldsta stegosaurier som upptäckts i Asien, och möjligtvis i hela världen.

Den 168 miljoner år gamla fyndet består av skelettdelar av axel, rygg, lår, fot och revben, liksom flera ryggplattor. Trots att fyndet inte är en komplett dinosaurie, känner sig forskarna säkra på att det faktiskt rör sig om en tidigare okänd art.

Annons

Dess skulderblad är mindre och mindre utvecklade än senare släktingar och ryggplattorna skiljer sig också åt. Däremot har den vissa likheter med en del av de första bepansrade dinosaurierna.

Den beskrivs som relativt liten, men var ändå för nuvarande människor ganska imponerande med en längd på cirka 2,8 meter.

Bashanosaurus primitivus är äldre än de flesta av de 14 stegosaurier som hittills upptäckts.

"Dessutom indikerar vår analys av släktträdet att det är en av de tidigast avvikande stegosaurierna tillsammans med Chongqing-ödlan (chungkingosaurus) och huayangosaurus. Dessa grävdes alla fram från Shaximiao-formationen (och levde under) mitten till sen jura i Kina, vilket tyder på att stegosaurier kan ha sitt ursprung i Asien”, säger huvudförfattaren Dai Hui vid ett forskningsinstitut i Chongqing, i ett pressmeddelande.

Forskarna hoppas att fyndet ska ge ledtrådar kring hur stegosaurier utvecklades. Trots att den yngre stegosaurus är så välkänd, vet man nämligen inte så mycket om dess familjeträd.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Vertebrate Paleontology.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons