Annons
Nyheter

Världsbanken: Värsta krisen sedan världskriget

Världsbanken varnar för att coronapandemin har orsakat den största ekonomiska krisen sedan andra världskriget.
Den globala ekonomin väntas krympa med drygt fem procent.
Coronaviruset • Publicerad 8 juni 2020
Världsbanken varnar för att många drabbas av extrem fattigdom på grund av coronakrisen. Bild från en demonstration i Buenos Aires den 6 maj.Foto: Victor R. Caivano

"Den hastiga och massiva chocken med coronaviruspandemim och nedstängningsåtgärderna för att hindra dess spridning har kastat den globala ekonomin in i en allvarlig nedgång", skriver Världsbanken i en rapport på måndagen. Tillbakagången på 5,2 procent innebär att det är den djupaste recessionen sedan andra världskriget och troligen också den största minskningen av produktiviteten i de flesta ekonomier sedan 1870.

Sänkta inkomster

Inkomstförsämring kommer att drabba alla regioner, skriver Världsbanken, med högkvarter i den USA:s huvudstad Washington DC, i rapporten "2020 Global economic prospects".

Annons

De statistiska beräkningarna är bedövande: i utvecklade ekonomier minskar den ekonomiska aktiviteten med 7 procent. I så kallade utvecklingsekonomier beräknas minskningen bli 2,5 procent. Löneförsämringen per capita tros bli 3,6 procent, vilket innebär att "miljoner människor drabbas av extrem fattigdom i år".

Värst drabbas de länder som varit mest utsatta för coronakrisens konsekvenser och länder som är beroende av till exempel turism, råvaruexport och extern finansiering.

"Långvariga ärr"

Stängda skolor och drabbad primärvård resulterar också i ekonomisk nedgång, även på lång sikt.

"Det är en dyster bild, med en kris som lämnar långvariga ärr och som utgör allvarliga globala utmaningar", säger Världsbankens Ceyla Pazarbasioglu enligt ett pressmeddelade.

Nästa år beräknas den globala tillväxten bli 4,2 procent, men kalkylen är högst osäker, skriver Världsbanken.

"Det som hänt är redan nu den snabbaste och skarpaste nedgången som noterats i global ekonomisk tillväxt", säger Ayhan Kose, ansvarig för Världsbankens grupp för framtidsstudier.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons