Annons
Nyheter

Världsberömt vrak hittat efter 106 år

Ett av världens mest eftersökta skeppsvrak har hittats. Trots över 100 år på havets botten är polarfartyget Endurance i gott skick.
Antarktis • Publicerad 9 mars 2022
Endurance har hittats efter över 100 år på havets botten.
Endurance har hittats efter över 100 år på havets botten.Foto: Falklands Maritime Heritage Trust/National Geographic/TT

Fartyget Endurance hittades på 3 008 meters djup i Weddellhavet, ett randhav till Antarktiska oceanen.

Fartyget sjönk 1915 i samband med en polarexpedition efter att ha fastnat i isen och sedan sakta krossats. Ernest Shackletons och hela hans besättning lyckades ta sig därifrån till fots över isen och med båtar.

Annons

Expeditionen som hittade vraket åkte till platsen med en isbrytare och har under två veckor genomsökt ett stort område av havsbotten med hjälp av fjärrstyrda undervattensrobotar. I lördags fick de napp.

"Finaste jag sett"

— Utan att överdriva är detta det finaste skeppsvraket jag har sett, jag är överväldigad av vilket fint skick det är i, säger expeditionsledaren Mensun Bound till BBC.

Att fartyget legat djupt ned i det kalla polarvattnet gör att det i stort sett ser ut som för över 100 år sedan.

— I polarhaven finns ingen skeppsmask som angriper träet. Dessutom är det alldeles stilla nere på de djupen, inga strömmar. Det gör att det blir som en frusen tidsbild av hur det såg ut precis när det sjönk, säger Johan Rönnby, professor i marinarkeologi på Södertörns högskola, till TT.

Porslin och stövlar

Specialbyggda robotar har tagit fotografier och filmat vraket. På bilderna syns det att masterna är nedtagna och att ankarna är framme. Det går till och med att se porslin och stövlar som besättningen har använt, rapporterar BBC.

— Du kan se dörröppningen till Shackeltons hytt. I det ögonblicket känner du den store mannens andedräkt i nacken, säger Mensun Bound till BBC.

Vraket är skyddat av Antarktisfördraget vilket innebär att det inte får göras någon yttre påverkan på det.

Rättad: Stryker tidigare formulering om hur djupt en människa kan vistas.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons