Annons
Nyheter

Varning för höga halter björkpollen

Det råder stor risk för höga halter björkpollen i de södra och mellersta delarna av Sverige de kommande dagarna.
Väder • Publicerad 3 maj 2022
Hanhängen med björkpollen på en björk på Skinnarviksberget på Södermalm i Stockholm. Arkivbild.
Hanhängen med björkpollen på en björk på Skinnarviksberget på Södermalm i Stockholm. Arkivbild.Foto: Mats Schagerström/TT

Björken blommar just nu för fullt ända upp till Stockholm och Mälardalsområdet, enligt pollenrapporten.se, som varnar för höga pollenhalter.

Det råder stor risk för höga halter björkpollen i hela Götaland, Öland, Gotland samt sydvästra och östra Svealand.

Annons

Varningen sträcker sig en bra bit norr om Stockholm i de östra delarna av landet och gäller där ända upp till norra Dalarna och Gästrikland.

Anledningen är dels att björkar som står i varma lägen börjat blomma även där, dels att sydvindar transporterar pollenpartiklar långa sträckor.

Under torsdagen kan björkpollen nå upp i södra och norra Norrlands kustland med en förhöjd risk för höga halter ända upp till Umeå.

Stor risk innebär att sannolikheten för höga halter av ett visst pollenslag under prognosperioden bedöms vara större än 50 procent.

Risken för höga halter av sälg, al och alm bedöms som liten i hela landet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons