Annons
Nyheter

Varning mot visselblåsare utreds som brott

Vårdbiträdet Stine Christophersen varnades av arbetsgivaren Attendo efter att ha påtalat brister i smittskyddet på ett äldreboende för medier.
Nu har åklagare inlett en förundersökning om brott mot lagen om meddelarfrihet, vilket var först att rapportera om.
Vård • Publicerad 11 maj 2021
Vårdbiträdet Stine Christophersen varnades av arbetsgivaren Attendo efter att ha påtalat brister i smittskyddet på ett äldreboende till media. Arkivbild.
Vårdbiträdet Stine Christophersen varnades av arbetsgivaren Attendo efter att ha påtalat brister i smittskyddet på ett äldreboende till media. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

– För att komma vidare här får vi inleda en förundersökning för att se vad den leder till, säger åklagare Anette Fassl till TT.

Ingen person är delgiven misstanke om brott, men en förundersökning inleds för att kunna utföra ett antal utredningsåtgärder. Bland annat har polisen fått vissa direktiv.

Annons

– Det är att samla in det material som finns angivet i anmälan och att höra personer som påstås ha blivit utsatta för det här, säger Anette Fassl.

Stine Christophersens varning har i efterhand dragits tillbaka och hon har även fått en offentlig ursäkt av Attendos vd Martin Tivéus, rapporterar SVT Nyheter.

Företaget har utlovat flera åtgärder för att förbättra rutinerna kring meddelarskydd och personalens möjligheter att slå larm, enligt SVT.

När förundersökningen kan komma att vara klar kan åklagaren inte svara på i nuläget.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons