Annons
Nyheter

Varsel om strejk på Ikea-restauranger

Arbetsmarknad • Publicerad 2 december 2020
Tre Ikea-restauranger omfattas av ny strejkvarslet. Arkivbild.
Tre Ikea-restauranger omfattas av ny strejkvarslet. Arkivbild.Foto: Heiko Junge/AP/TT

Hotell- och restaurangfacket (HRF) varslar om strejk på tre Ikea-restauranger, dels i Stockholm, dels vid varuhuset i Västerås. Detta efter att förhandlingarna mellan HRF och Svensk handel gällande kollektivavtalet för restaurang- och caféanställda inom handeln slutat i oenighet.

"Svensk Handel har genomgående under förhandlingarna vägrat att gå med på förbättringar för dem som tjänar minst. Vi som fackförbund kan inte acceptera att minimilönerna inte höjs. Rimliga löner är en förutsättning för schysta arbetsplatser", säger Per Persson, HRF:s avtalssekreterare.

Annons

Svensk handel poängterar att man accepterar kraven på en låglönesatsning men att den ska finansieras inom kostnadsramen för industrins märke på totalt 5,4 procent över 29 månader.

"Vi kan inte acceptera att HRF kräver högre löneökningar än övriga branscher. Svensk Handel står upp för den svenska modellen och märkets lönenormerande roll", säger Ola Axelsson förhandlingschef på Svensk Handel i ett pressmeddelande.

Strejken och blockaden bryter ut den 11 december klockan 11 om inte HRF och Svensk Handel kommit överens om ett avtal innan dess.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons