Annons

Vattenfall fortsätter köpa rysk naturgas

Ekonomi • Publicerad 10 mars 2022
Omkring 40 procent av den gas som Vattenfall köper kommer från Ryssland. Arkivbild.
Omkring 40 procent av den gas som Vattenfall köper kommer från Ryssland. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Statliga svenska Vattenfall kommer fortsätta att köpa stora mängder rysk naturgas framöver, trots Rysslands invasion i Ukraina, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Vi köper inte naturgas direkt av Ryssland eller direkt av något annat land heller för den delen, utan vi köper på marknadsplatser och där kan man tänka sig att det är en blandning av alla leverantörer, säger Andreas Regnell, strategichef på Vattenfall, till Ekot.

Annons

Men han uppger att den ryska gasen står för omkring 40 procent av konsumtionen och Vattenfall köper årligen in rysk gas för mångmiljardbelopp. Gasen levereras sedan till kunder i Tyskland och Nederländerna, både till industrier och för uppvärmning av bostäder.

– Vi vill minska det beroendet så fort det bara går, det som just nu händer i Ukraina gör att det blir ännu mer bråttom, säger Andreas Regnell.

Vattenfall anser nu att det hänger på EU och nationella regeringar att hitta alternativ till den ryska gasen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons