Annons
Sölvesborg

Vattenfall tar kamp in i det sista om Taggen

In i det sista kämpar Vattenfall för att få politikerna att ändra uppfattning om vindkraftsparken Taggen. Bland annat har Vattenfall beställt en Sifo-undersökning som ska visa att majoriteten av kommuninvånarna är positiva till projektet.
Sölvesborg • Publicerad 21 mars 2019

På måndag kväll ska fullmäktige fatta det avgörande beslutet om Taggen. Eftersom en oenig kommunstyrelse sade nej med röstsiffrorna 7-6 för en dryg vecka sedan pekar det allra mesta på ett nej även i fullmäktige.

Vattenfalls beskrivning av utsikten från Sandvikens strand om Taggenprojektet blir verklighet.
Vattenfalls beskrivning av utsikten från Sandvikens strand om Taggenprojektet blir verklighet.Foto: Vattenfall

Efter kommunstyrelsen medgav Vattenfalls projektledare Johnny Ståhlberg för BLT att det ser mörkt ut och att ett nej även i fullmäktige troligen innebär dödsstöten för det gigantiska projektet eftersom Kristianstad tidigare har lagt in sitt kommunala veto.

Annons

På torsdagen skickade Johnny Ståhlberg e-post till samtliga fullmäktigeledamöter i Sölvesborg där han redovisar Vattenfalls starkaste skäl till varför bolaget anser att politikerna inte bör lägga in sitt veto och stoppa den pågående tillståndsprocessen om Taggens vindpark.

Det lyfts fram att Vattenfall beställt en Sifo-undersökning där 472 Sölvesborgare fått svara på hur de ställer sig till vindkraftsparken.

Enligt Johnny Ståhlberg är en majoritet, 62 procent, positiva till projektet medan 24 procent är negativa och 14 procent svarar ”tveksam/vet ej”.

Ståhlberg skriver också att 53 procent av de tillfrågade anser att kommunen bör ställa sig bakom Vattenfalls ansökan om att Taggen ska få bygga 40 vindsnurror och 220 meter höga.

I brevet till politikerna poängteras också att Taggen skapar nya jobb och ger skatteintäkter i Sölvesborg.

Det pekas också på att Sölvesborg, med en S-ledd majoritet, upprepade gånger de senaste åren ställt sig positiv till Taggen och att ett veto nu skulle skada tilltron till kommunens näringslivspolitik.

Vattenfall framhåller också att Försvarsmakten har önskat en ny riskutredning, men om Sölvesborg säger nej till Taggen så blir det ingen utredning och heller ingen vindkraftspark.

Lars OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons