Annons
Nyheter

Venezuela: Iran hjälper oss mot corona

Ett iranskt flygplan med tester för coronaviruset har landat i Venezuela. Utrustningen ska hjälpa landet som hittills misstänkts mörka de verkliga talen över smittade och avlidna i covid-19.
Venezuela • Publicerad 9 juni 2020
Människor med munskydd i Venezuelas huvudstad Caracas.
Människor med munskydd i Venezuelas huvudstad Caracas.Foto: Ariana Cubillos/AP/TT

Venezuela uppger att ett iranskt flygplan med utrustning för att genomföra tester för coronaviruset har landat på huvudstaden Caracas flygplats. Uppgifterna bekräftas av Irans ambassad i landet.

– I dag har denna utrustning som ska stärka Venezuelas kamp mot coronaviruset anlänt, säger ambassadören Hojjatollah Soltani.

Annons

Venezuela har anklagats för att dess officiella siffror över smittade och avlidna i coronapandemin är kraftigt underrapporterade.

Landet, med 30 miljoner invånare, har rapporterat in 22 avlidna i coronarelaterade sjukdomar och 2 377 fall av smittade. Men den ekonomiska kollapsen i landet har gjort att sjukhus på flera ställen saknar såväl elektricitet som rinnande vatten och människorättsgruppen Human Rights Watch och Johns Hopkins-universitetet i USA uppgav gemensamt i slutet av maj att den verkliga siffran kan vara tusenfalt högre än så.

För en vecka sedan uppgav president Nicolás Maduro och oppositionsledaren Juan Guaidó att de hade kommit överens om att samarbeta i kampen mot coronaviruset och att skaffa ekonomiska medel för denna kamp.

De USA-ledda sanktionerna mot Venezuela har fått Maduro att närma sig Iran. Under våren har Iran skickat ett antal oljetankers för att leverera bränsle till landet, då den inhemska venezuelanska oljeproduktionen har kollapsat.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons