Annons
Nyheter

Het kandidat till Riksbankschef slutar

Förste vice Riksbankschefen Cecilia Skingsley slutar, för ett annat jobb. Hon var en av de hetaste kandidaterna till att efterträda Stefan Ingves som mest troligt lämnar sin post vid årsskiftet.
Ekonomi • Publicerad 7 juni 2022
Vice riksbankschef Cecilia Skingsley slutar. Arkivbild.
Vice riksbankschef Cecilia Skingsley slutar. Arkivbild.Foto: Joakim Goksör/TT
Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB. Arkivbild.
Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Cecilia Skingsley har blivit utnämnd till ny chef för den internationella centralbanksorganisationen BIS Innovation Hub, enligt ett pressmeddelande från Riksbanken.

"Från fullmäktiges sida har vi uppskattat Cecilias personliga egenskaper och hennes betydelsefulla bidrag till Riksbankens och direktionens arbete”, skriver Susanne Eberstein (S), ordförande i riksbanksfullmäktige, i en kommentar.

Annons

Eberstein och hennes kollegor i det politiskt tillsatta riksbanksfullmäktige har nu ett jobb att göra – att hitta Skingsleys ersättare.

Men inte bara det, fullmäktige ska också skaka fram en ersättare till riksbankschef Stefan Ingves vars mandatperiod löper ut vid kommande årsskifte.

Given kandidat

Och möjligen försvåras just det uppdraget av att det är just Skingsley som nu slutar. Cecilia Skingsley har ansetts ligga bra till för att efterträda Ingves och bli Sveriges första kvinnliga riksbankschef. Att hon nu väljer att sluta efter nio år i Riksbankens högsta ledning förvånar bedömare.

– Jag är överraskad, hon har varit en ganska given kandidat att kunna efterträda Stefan Ingves. Men försöker man förstå sig på hennes nya jobb så tror jag det passar henne som hand i handsken, säger Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB.

– Hon är mycket intresserad av de här frågorna och har varit drivande i e-kronaprojektet. Det här är ett nytt och viktigt område och frågeställningar som är aktuella för många centralbanker i världen, säger han.

Politiskt laddat

Susanne Eberstein har tidigare sagt att siktet är inställt på att ha en kandidat till ny riksbankschef färdig i mitten av augusti.

– Nu vet vi ju faktiskt inte helt säkert att Stefan Ingves kommer att lämna som Riksbankschef. Även om det är vad de flesta tror så har han själv duckat den frågan, säger Robert Bergqvist, och lägger till att valet i höst kan ha en viss betydelse för processen att utse riksbankschef respektive vice riksbankschef.

– Vi kommer att få en ny riksdag efter valet och därmed får vi också ett nytt riksbanksfullmäktige. Ingen vet hur mandatfördelningen kommer att se ut. Vem ska tillsätta personerna på de här posterna? Är det det tillträdande fullmäktige eller är det det avgående? Även om man försöker att avpolitisera riksbankschefsposten så kan det finnas en laddning i frågan, säger Robert Bergqvist.

Tid för en kvinna

TT: Vilka tror ligger bäst till för jobbet som ny riksbankschef?

– Visst skulle det vara hög tid för en kvinnlig chef på den posten och jag ser två goda kandidater i Kristin Magnusson Bernard, som i dag är vd för Första AP-fonden, och Carolina Ekholm som nyligen tillträtt som chef för Riksgälden, säger Bergqvist.

Annons

Oavsett tror inte Robert Bergqvist att den svenska penningpolitiken kommer att ändras nämnvärt med byte av ledningen.

– Riksbanken har redan gjort en ordentlig u-sväng och vi ska nog inte räkna med en Riksbank som kommer att slå av på takten vad gäller räntehöjningar under andra halvåret, säger han.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons