Annons
Nyheter

Vietnam: 4 aktivister fängslade på 3 dagar

Vietnam • Publicerad 16 december 2021

En vietnamesisk domstol har dömt en aktivist till tio års fängelse för att ha spridit regeringskritisk information på sociala medier, enligt hans försvarare.

Den 40-årige mannen, en känd miljökämpe och antikorruptionsaktivist, är den fjärde dissidenten som kastas i fängelse av kommunistregimen på bara tre dagar. Han har tidigare suttit inlåst i 14 månader för att offentligt ha tagit ställning för demokrati och mänskliga rättigheter i början av 10-talet.

Annons

Aktivister, journalister och andra kritiker, särskilt sådana med många följare i sociala medier, löper stor risk att kastas i fängelse i enpartistaten.

Människorättsgruppen Human Rights Watchs (HRW) Asienchef Phil Robertson uppmanar regimen att genast släppa mannen.

"Nu behövs tryck från omvärlden på den vietnamesiska regeringen att riva upp den här kränkande och kriminella lagen som på ett flagrant vis bryter mot yttrandefriheten", skriver han i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons