Annons
Nyheter

Viktig republikansk seger – men inte avgjort

Republikanerna vann en viktig seger, i kampen om en majoritet i den lägre kammaren i USA:s kongress. Men ännu är det för tidigt att avgöra om partiet lyckas ta makten i representanthuset.
USA • Publicerad 14 november 2022
Republikanen Lori Chavez DeRemer vinner sitt distrikt i Oregon, och tar sitt parti ett steg närmare makten i USA:s representanthus. Arkivbild.
Republikanen Lori Chavez DeRemer vinner sitt distrikt i Oregon, och tar sitt parti ett steg närmare makten i USA:s representanthus. Arkivbild.Foto: Steve Dipaola/AP/TT

I Oregon utses Lori Chavez-DeRemer som vinnare av nyhetsbyrån AP, och hon besegrar därmed demokraten Jamie McLeod-Skinner. I kampen för att nå de 218 stolar som krävs har Republikanerna vunnit 212, och har ledningen i ytterligare tio, enligt nyhetsbolagens prognoser.

Demokraterna har å sin sida prognostiserats som segrare i 204, och har ledningen i nio.

"Stor besvikelse"

Annons

Men det faktum att balansen står och väger i representanthuset, och att partiet inte lyckades vinna makten i senaten, innebär att partiet ser på tisdagens mellanårsval som ett fiasko.

– Resultatet på valnatten var en stor besvikelse och inte vad vi väntat oss, säger Jim Banks, republikansk ledamot från Indiana, till Fox News, enligt Politico.

Han konstaterar att partiet har en del att gå igenom:

– Hade vi fel strategi? Varför slog vårt budskap inte igenom? Varför köpte inte väljarna vår vision och det budskap som Republikanerna försökte att sälja in?

Och Demokraterna har inte gett upp hoppet om att lyckas behålla makten. Vanligtvis förlorar det partiet som presidenten tillhör i mellanårsvalet.

– Förståsigpåarna i Washington sade att vi inte kunde vinna det här på grund av historia, historia, historia. Men val handlar om framtiden. Jag är väldigt stolt över våra kandidater, säger representanthusets talman Nancy Pelosi, som är demokrat, till ABC.

Hon vill inte svara rakt ut på om hon ser en möjlig väg till seger.

– Vi får se, jag är besviken på det som hände i New York där fyra röster hade kunde bli avgörande, men vi har inte gett upp, säger hon, och syftar på att Republikanerna lyckades vinna fyra tidigare demokratiska stolar i representanthuset i delstaten.

Oklart i guvernörsval

I det jämna valet till guvernör i Arizona behåller Demokraten Katie Hobbs ledningen, och vägen för Republikanen Kari Lake till en möjlig seger har minskat. Hobbs kampanjchef Nicole DeMont skriver i ett uttalande att Hobbs nu är favoriten.

"Katie har lett sedan den första omgången valsedlar räknades, och efter kvällens resultat står det tydligt att det inte kommer att ändras", skriver hon på söndagskvällen.

Annons

Trumplojale Lake har utan bevis antytt att det kan förekomma oegentligheter i valet. Hon hade trott att en övervikt av de återstående rösterna skulle tillfalla henne, och hittills har så också skett, men inte i tillräckligt stor utsträckning. Hobbs ledning är nu 26 000 röster, en procentenhet.

Enligt nyhetsbyrån AP återstår 160 000 röster att räkna, och det är för tidigt att utse någon segrare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons