Annons
Nyheter

"Viktigt att lyssna på kroppen efter covid"

Har du haft en tuff covid-19-infektion, har tillfrisknat och vill komma i form igen? Då är det viktigt att du lyssnar på kroppen och hellre sätter upp små, korta mätbara mål än satsar för högt.
Coronaviruset • Publicerad 9 maj 2020
Det kan ta lång tid att återhämta sig efter covid-19, men om man orkar är det bra att komma i gång och exempelvis gå med stavar. Arkivbild.
Det kan ta lång tid att återhämta sig efter covid-19, men om man orkar är det bra att komma i gång och exempelvis gå med stavar. Arkivbild.Foto: Jessica Gow
Om man varit sjuk i covid-19 kanske inte målet ska vara att springa maraton, utan att orka ta en kortare joggingtur eller en promenad. Arkivbild.
Om man varit sjuk i covid-19 kanske inte målet ska vara att springa maraton, utan att orka ta en kortare joggingtur eller en promenad. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

– Stegvis upptrappning och att lyssna på kroppen är mitt generella råd. Låt det ta tid och sök hjälp om du har svårt att till exempel gå i trappor eller behöver hjälp med andningen. Vi i primärvården står och väntar på att få hjälpa till, säger Ellen Richert, legitimerad fysioterapeut och enhetschef på Nacka Rehabcentrum.

Oavsett hur lång tid man varit sjuk minskar muskelmassan om man ligger hemma och inte rör på sig. Den som varit inlagd på IVA och har varit svårt sjuk tappar snabbt i muskelmassa.

Annons

– Det är inte bara ben- och armmuskler som försvinner, utan även musklerna i svalget och andningen. De kan också behöva tränas upp, säger Ellen Richert.

Lång rehabiliteringstid

För patienter som varit inlagda för intensivvård (IVA) så vet man sedan tidigare att rehabiliteringen är lång, upp till 1-1,5 år.

På Nacka Rehabcentrum träffar medarbetarna patienter som har haft covid-19, vissa via videobesök där de får träffa sjukgymnaster, dietister eller arbetsterapeuter beroende på vad de behöver hjälp med.

– Vissa har problem att andas, har tryck över bröstet eller mycket hosta. Fysioterapeuter kan hjälpa dem som fortfarande är isolerade hemma att hitta viloposition och andningsstöd för att de ska kunna andas bättre, säger Ellen Richert.

Bara att sitta upp och lyfta armarna över huvudet gör att lungorna ventileras bättre än om man bara ligger på rygg.

– Symtomen ska styra vilka andningsövningar som man ska göra. Man kan lägga händerna på magen och djupandas så att man känner att luften kommer hela vägen ner till magen.

Oro påvekar kroppen

Ellen Richert berättar att många som varit sjuka länge kan känna oro, som också påverkar kroppen.

– Muskelspänningar gör att man till slut får ont i kroppen. Då kan fysioterapeuter lugna och hitta övningar och verktyg som gör att personen kan må bättre.

För den som kanske bara varit sjuk i någon vecka och vill komma i gång igen är Ellen Richerts råd att man ska börja med att ta en promenad i kvarteret.

– Hur reagerade lungorna? Hur trött blev jag? Om det går bra kanske man kan sätta upp ett tydligt, mätbart mål – att man exempelvis ska orka springa fem kilometer efter sommaren. Eller gå nio hål på golfbanan, om man vill det. Viktigt är att man lyssnar på kroppen och låter det ta tid.

Fakta: Svåra luftvägssymtom

Det nya coronaviruset går under namnet sars-cov2.

Viruset kan ge upphov till coronavirussjukdomen covid-19 som innebär olika luftvägssymtom. Bland symtomen märks ofta feber, torrhosta och lunginflammation.

I sällsynta fall kan sjukdomen också resultera i svåra andningssvårigheter, med organsvikt och akuta lungskador, så kallad chocklunga, som följd.

Hittills har över 25 000 svenska fall av coronasmitta konstaterats.

Antalet personer som avlidit i Sverige ligger på omkring 3 200.

Siffrorna uppdaterade 9 maj 2020.

Källa: Folkhälsomyndigheten, The Lancet

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons