Annons
Nyheter

Vill få bort Lesothos ledare – med ny regering

Lesotho • Publicerad 8 maj 2020
Lesothos premiärminister Thomas Thabane med sin fru Maesaiah i rätten i februari. Arkivbild.
Lesothos premiärminister Thomas Thabane med sin fru Maesaiah i rätten i februari. Arkivbild.Foto: AP/TT

Genom att upplösa koalitionsregeringen och bilda en ny hoppas Lesothos regeringsparti kunna bli av med den omstridde premiärministern Thomas Thabane. Men parlamentet har stoppat planerna – åtminstone tillfälligt.

80-åriga Thabane har pressats att lämna sin post eftersom han och hans fru misstänks vara inblandade i mordet på Thabanes tidigare fru 2017. En ny regering skulle troligtvis tvinga bort honom från makten.

Annons

Thabanes parti Allbasothiskt konvent (ABC) har krävt hans avgång och siktar nu på en allians med oppositionspartiet Demokratiska kongressen. Men enligt parlamentets talman har ABC inte varit tydliga kring huruvida alla partier i den nuvarande koalitionen har gått med på att upplösas. När det har klarlagts kommer parlamentet att gå vidare med frågan.

Många av Thabanes rivaler inom det egna partiet har upprörts av hans uttalade planer att sitta kvar till sin pension, i sommar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons