Annons
Nyheter

Vill sälja sälskinn för att få fler att jaga

Jakt • Publicerad 1 maj 2022
Licensjakten på gråsäl har inte gett önskat resultat. Arkivbild.
Licensjakten på gråsäl har inte gett önskat resultat. Arkivbild.Foto: Wolfgang Runge/AP/TT

För att motivera svenska jägare att jaga gråsäl vill nu Svenska jägareförbundet se att försäljning av sälskinn tillåts, rapporterar SVT.

– Vi skulle kunna få en småskalig näring längs våra kust där duktiga jägare kanske kan tjäna en liten slant att sy upp vantar eller mössor, säger Daniel Ligné vid jägareförbundet till SVT.

Annons

I år är det tredje året med licensjakt på gråsäl men tidigare år har man bara lyckats skjuta knappt hälften av den tilldelade kvoten. Motivationen är låg bland jägare på grund av bland annat förbudet att sälja sälprodukter vidare.

– Det är inte bara att ro ut i sin eka och skjuta en säl. Det är en ganska krävande och tuff miljö längs ut i havsbanden och sälarna kan väga hundratals kilo så att få upp dem i båten kan vara en utmaning i sig, säger Daniel Ligné.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons